Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Televisieklassiekers in komkommertijd: The Saint

  •  
30-07-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
127 keer bekeken
  •  
The Saint
In de zomerperiode schenken we wekelijks aandacht aan televisieklassiekers uit het streaming aanbod.
Van 1962 tot 1969 kroop wijlen Roger Moore in de huid van The Saint. Een soort heilige die namens een louche syndicaat en met onconventionele methoden probeerde zaken die door lokale overheden als onoplosbaar werden beschouwd op te lossen. Dientengevolge moest hij dus in elke aflevering een mouw aan de wet passen, of de wet even tijdelijk buiten beschouwing laten. Moore deed het met verve – is er een acteur met een nóg ondeugendere blik? En de serie was een riant succes, in Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en ver daarbuiten. Er werden uiteindelijk 118 afleveringen geproduceerd.
The Saint
In Nederland was de serie zo rond het jaar 2000 te zien bij Net5. Toen kwam ondergetekende – 14 jaar oud – ermee in aanraking. Op saaie zomerdagen was het eerst een dubbelaflevering van The Saint zien en dan overschakelen op de Tour de France. The Saint was en is interessant omdat Roger Moore later James Bond zou spelen. En toen hij eenmaal Bond ging spelen was hij ten opzichte van de eerste Bond, Sean Connery, al een stuk ouder. Terwijl Roger Moore The Saint speelde werd hij al meermaals gevraagd om de Britse geheim agent te vertolken.
The Saint
Dit was evenwel niet mogelijk, vanwege zijn televisieverplichtingen als de man met de nimbus boven zijn hoofd. Later zou hij alsnog in Connery’s voetsporen treden. Wie nu de beste Bond is laten we hier buiten beschouwing, maar was het een toeval dat The Saint gaandeweg van een zwart-wit mysterie transformeerde in een meer Bond-achtig televisiedrama? De eerste aflevering van The Saint werd uitgezonden in 1962; de eerste Bond-film Dr. No verscheen in hetzelfde jaar - beide titels zijn trouwens belangwekkende exponenten van de jaren 60. Hoe dan ook is dat precies wat menig kijker toen allicht zo aansprak in The Saint.
The Saint
Een aflevering van de actieserie voelt en oogt als een James Bond-film van drie kwartier. Fijn verdeeld in drie akten en met steevast een bevredigende apotheose waarin The Saint – Simon Templar – onthult wie de kwaadwillende speler is in het geheel. Misschien hebben de verhalen rondom The Saint bezien vanuit het nu wel niet zoveel om het lijf, maar voor de Bond-fans die naar meer snakten en snakken – en de liefhebbers van onverklaarbare maar verklaarbare mysteries – zijn de perikelen rondom Moore’s personage nog steeds ontzettend onderhoudend. Misschien wordt het tijd dat een Nederlandse speler de rechten weer aankoopt; wie niet kan wachten kan alle afleveringen zien op YouTube.
The Saint S01-09, nu te zien bij YouTube
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!