Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Sweet Tooth S01E01-04: post-apocalyptisch sprookje

  •  
05-06-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
84 keer bekeken
  •  
Sweet Tooth
De jonge Gus - half mens, half hert - beziet de wereld met een hoopvolle blik. Helaas delen maar weinig anderen zijn optimistische visie.
Het startpunt van Sweet Tooth – gebaseerd op de gelijknamige DC comic – had haast niet actueler gekund: een onstuitbare en dodelijke ziekte, genaamd The Sick, legt de hele wereld lam. Rond dezelfde tijd worden er plots alleen nog maar baby’s geboren die half mens, half dier zijn.
Niemand weet precies wat er nu eerst kwam, de ziekte of de hybrides, maar het overgrote gedeelte van de mensheid reageert zoals je – helaas – kan verwachten op iets dat ook maar een beetje anders is: met angst en afschuw. De hybrides – die zelf immuun zijn – zijn vast de veroorzakers van de mysterieuze ziekte!
Sweet Tooth
Een vader (Will Forte, The Last Man on Earth) zag de bui al hangen, en trok zich met zijn jonge zoontje Gus (Christian Convery) – half mens, half hert – terug in bossen, ver weg van de boze mensenwereld. De rest van de opvoeding liet wel wat te wensen over. Zijn zoon leerde hij alleen dat hij koste wat kost mensen moest mijden, en nooit nooit nooit voorbij het hek moest gaan.
Sweet Tooth
Het begin klinkt wellicht een beetje als The Village, maar Sweet Tooth heeft andere en grootsere plannen. Uiteraard gaat Gus al snel toch voorbij de hekken waar zijn vader hem zo voor gewaarschuwd had en zo begint hij aan zijn echte avontuur. Maar de serie introduceert ook andere personages, zoals rugbyspeler Big Guy (Nonso Anozie, Zoo ), voormalig relatietherapeute Aimee (Dania Ramirez, Devious Maids , Once Upon a Time) en dokter Aditya Singh (Adeel Akhtar, Utopia), wiens vrouw al vroeg slachtoffer werd van The Sick. Van sommige, zoals Big Guy, is de connectie met Gus al direct duidelijk, van andere minder. Maar, zo bezweert de commentator (stem van James Brolin) ons, de paden zullen elkaar zeker gaan kruisen.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Sweet Tooth
Deze trage opbouw stelt het geduld van de kijker op de proef, maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld Jupiter’s Legacy (dat toevallig eveneens 8 aflevering telt) hebben de makers ook daadwerkelijk iets te vertellen. Beetje bij beetje maken we kennis met de wereld van na het Grote Verval (The Big Crumble), waarbij sommige mensen, zoals die in de buitenwijk waar dokter Singh woont, krampachtig doen alsof er niets is veranderd. Maar wee diegene die zijn tuintje niet netjes op orde houdt! Want waarom is het onkruid nog niet gewied? Je bent misschien toch niet ziek?
Sweet Tooth
Sweet Tooth is een bitterzoet post-apocalyptisch sprookje. Aan de ene kant beziet de serie de wereld vooral vanuit de naïeve en hoopvolle blik van Gus, vanwege zijn snoepverslaving al snel omgedoopt tot Sweet Tooth (zoetekauw), die geen referentiekader heeft van hoe het ooit hiervoor was. Tegelijkertijd maakt de serie (leeftijdsclassificatie: 12+) zich geen illusies wanneer mensen moeten kiezen tussen hun eigen welzijn en dat van een ander.
Sweet Tooth S01, vanaf 4 juni 2021 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!