Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Strangers S01E01: onderhoudende thriller

  •  
07-06-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
122 keer bekeken
  •  
Strangers S03
Een ontrafeling van een rustig leven door criminelen, detectives, en twijfelachtige praktijken van de overheid.
Een voicemail. Een huilende stem. Een botsing, een rochelende adem, en dan een geweerschot. Stilte. In een oogwenk kan een leven onveranderlijk worden omgegooid. Hoe goed ken je nu eigenlijk je partner?
Strangers S03
De rustige professor Jonah Mulray (John Simm, Life on Mars, State of Play) leidt een beschut leven, maar het komt in een stroomversnelling na de dood van zijn vrouw, Megan (Dervla Kirwan). Ze is om het leven gekomen na een auto-ongeluk in Hongkong. Wegens zijn vliegangst is Jonah er nog nooit geweest; hoewel zij daar de helft van haar leven gewoond en gewerkt heeft. Hij heeft nu geen andere keuze dan naar China af te reizen om het lichaam van zijn geliefde te identificeren. Hier komt hij tot de schokkende ontdekking dat de vrouw van wie hij hield niet is wie hij dacht dat ze was. Hij wordt dieper en dieper in een web van samenzwering getrokken, terwijl hij de waarheid probeert te achterhalen over de dood van zijn vrouw.
Strangers S03
Vanaf de eerste minuten in de aflevering brokkelt de fundering van Jonahs leven langzaam af. Megan leidde in Hongkong een dubbelleven. Hier was ze getrouwd met iemand anders, David Chen (Anthony Wong), waar ze zeventien jaar langer dan met Jonah haar leven mee deelde. Ze hebben een dochter, een opstandige student genaamd Lau (Katie Leung, Cho Chang in de Harry Potter-reeks) die zich voornamelijk bezighoudt met roze verfbommen gooien naar een steenrijke projectontwikkelaar wiens werk zij, en vele van haar medestudenten me haar, niet goedkeurt.
Strangers S03
Jonah is in een vreemd land, wordt geconfronteerd met een vreemde situatie, en al hetgeen waarvan hij wist wat het was, is nu onbekend geworden. Nadat ook nog eens zijn paspoort wordt gestolen door criminelen, en hij hulp zoekt bij het Britse consulaat en medewerker Sally Porter (Emilia Fox), wordt hij zich bewust van hoe kwetsbaar zijn eigenwaarde, en al zijn relaties zijn.
Strangers S03
Hoewel het een thriller is, ligt de kracht van de serie in de stille momenten waar je de ontluistering, berusting en vastberadenheid van Jonah ziet. Simm overtuigt met zijn persoonlijke desintegratie, en weet zo enkele matige plotpunten te verhullen met zijn acteerwerk - enkele plotpunten, zie bijvoorbeeld het verfbommen-subplot, missen impact en komen enigszins geforceerd over.
Strangers S03
Hongkong is een prachtige achtergrond, en karakter, in het ontrafelende verhaal. Het is net als Jonahs leven een harde en vijandige plek geworden onder mistroostige, omringende fluorescerende reclame.
Strangers is herkenbare verbijstering. Misschien is het leven soms alleen maar een aaneenschakeling van illusies.
Strangers S01, vanaf 7 juni in zijn geheel op NPO Start Plus en daarnaast ook wekelijks op NPO 2.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!