Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

State of the Union S01E01-03: Kort maar krachtig

  •  
28-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
143 keer bekeken
  •  
State of the Union S01
Acteurs Rosamund Pike en Chris O’Dowd zijn aan elkaar gewaagd als stel met huwelijksproblemen in een scherpzinnige dramedyreeks.
Foto credits: BBC
Het is nog steeds duidelijk aan ze te zien: ooit waren Louise (Rosamund Pike) en Tom (Chris O’Dowd) smoorverliefd op elkaar. Totdat jaren later de sleur in het huwelijk komt en Louise vreemdgaat. In State of the Union proberen de twee met behulp van relatietherapie te redden wat er te redden valt. Plaats van handeling is telkens een Londense pub, waar het echtpaar afspreekt voordat ze naar de therapeut aan de overkant verkassen.
State of the Union is in die zin een kammerspiel, over een huwelijk dat dreigt te stranden. Hoewel van meet af aan ook duidelijk wordt dat het drama – dat in 2019 verscheen – een metafoor is voor Brexit.
Louise is Brits en stemt tegen Brexit; Tom is van oorsprong Iers en stemt voor. Alleen dat is al voer voor ruzie: in de tweede aflevering besluiten ze in de pub dit thema in te brengen als gespreksonderwerp van de therapie. In principe sorteren hun bijeenkomsten voorafgaande aan de therapiesessies een contraproductief effect. Hij wil het niet hebben over de seks (die non-existent) is; zij heeft andere voorkeuren. En sowieso: wat hebben ze nog gemeen naast  ‘kinderen, kruiswoordpuzzels en Game of Thrones ’? Pike en O’Dowd kibbelen er heerlijk op los en zijn zeer aan elkaar gewaagd. Pike’s serieuzere personage komt af en toe hilarisch uit de hoek; O’Dowd, die meer bekend staat om zijn komische talent, heeft zijn ontroerende momenten.
State of the Union S01
Opvallend aan State of the Union is dat de afleveringen tien minuten duren. Dat is een goede keuze. Regisseur Stephen Frears en scenarist Nick Hornby – die eerder al de handen ineen sloegen voor onder meer High Fidelity (2000) – kunnen zodoende de spanning flink opschroeven zonder dat je als kijker murw gebeukt wordt. De afleveringen zijn in die zin als therapiesessies: kort maar krachtig. Kleine venijnige doses vol humor. Waar het in het recentere huwelijksdrama Scenes from a Marriage (2021) – een remake van de gelijknamige televisieserie van Ingmar Bergman uit 1974 – juist ontbrak an goede grappen, spat scherpzinnig sarcasme in State of the Union van het scherm.
State of the Union S01
Het is alleen spijtig dat Canvas het eerste seizoen – intussen is er een tweede deel, met hoofdrollen voor Brendan Gleeson en Patricia Clarkson – in twee delen uitzendt. Eigenlijk moet je het houden bij een sessie per week. Of misschien twee.
State of the Union S01, vanaf 29 juni bij Canvas
 
State of the Union S01, vanaf 29 juni 2022 op Canvas
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!