Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Star Trek: Picard S03E01-03: superieur finaleseizoen

  •  
19-04-2024
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
826 keer bekeken
  •  
star-trek-picard-season-3-banner

© CBS Studios / Paramount+

De eerste twee seizoenen van Star Trek: Picard leefden in hun eigen wereldje. Seizoen drie gaat terug naar de wortels.

Heel eerlijk: eigenlijk was ik zelf in het tweede seizoen van Star Trek: Picard al rond aflevering twee of drie afgehaakt. Hoe sympathiek Sir Patrick Stewart ook is als Jean-Luc Picard, het tweede seizoen verzandde toch al snel in pseudo-psychologisch navelstaren, waarin alles eigenlijk draait om Picards realisatie dat hij niet in het verleden, maar in het heden moet leven.

De aankondiging van het derde – en laatste – seizoen, met de belofte van veel oude bekenden uit Star Trek: The Next Generation , maakte dat ik besloot me er toch nog één keer aan te wagen. Gelukkig maar: seizoen drie overtreft alle verwachtingen!

Picard_303_TP_1011_00036_RT_3000

© Trae Patton / Paramount+

De eerste twee seizoenen leefden in een eigen wereldje. Het waren in feite solo-avonturen - met de gepensioneerde Picard uiteraard in de hoofdrol - waar Starfleet eigenlijk maar weinig mee te maken had. Maar al vanaf de begincredits geeft seizoen drie aan dat deze teruggaat naar de wortels: naar alles dat Star Trek Star Trek maakt.

Picard_301_TP_0917_02337_RT_3000

© Trae Patton / Paramount+

De eerste aflevering begint wel zoals die in de seizoenen daarvoor, met Picard die in zijn wijngaard aan loyale vriendin Laris (Orla Brady) verzucht dat hij wel weer zin heeft in een nieuw avontuur. Dat komt ditmaal in de vorm van een noodoproep van dokter Beverly Crusher (Gates McFadden), zijn voormalige collega op de U.S.S. Enterprise, met wie hij jarenlang een knipperlichtrelatie had, maar die hij al twintig jaar niet meer heeft gesproken. Picard roept de hulp in van goede vriend – en zijn voormalige trouwe onderbevelhebber - Will Riker (Jonathan Frakes). Riker heeft namelijk connecties bij de U.S.S. Titan, waar Seven of Nine (Jeri Ryan) toevallig ook werkt.

Picard_301_TP_0909_00042_RT_3000

© Trae Patton / Paramount+

Ondertussen gaat Sevens partner Raffi (Michelle Hurd), in opdracht van een mysterieuze werkgever, op zoek naar een ruimteschip dat supergeavanceerde massavernietigingswapens heeft gestolen. Zij kruist daarbij de paden met een andere oude bekende uit Picards gloriedagen.

Picard_303_TP_1015_00944_RT_3000

© Trae Patton / Paramount+

Te veel vertellen zou zonde zijn, maar het derde seizoen voelt als een lekker ouderwets Star Trek- avontuur, waarin dit keer ook echt iets op het spel staat, zowel op heel persoonlijk als kosmisch niveau. Het is een fijn weerzien van oude bekenden, die ook meer zijn dan enkel veredelde cameo’s. Zelfs Stewart krijgt – tijdens zijn eerste scène met Gates McFadden – eindelijk de kans te laten zien dat hij potdorie toch echt een acteur van wereldklasse is (hij begon niet voor niets ooit bij de Royal Shakespeare Company). Maar ook wat betreft de drie belangrijkste nieuwe gezichten gaat de serie voor interessante keuzes.

Star Trek Picard S03

© Trae Patton / Paramount+

Zo toont Amanda Plummer (Honey Bunny in Pulp Fiction) zich als Vadic een zeer ingetogen, maar daardoor juist geniaal griezelige slechterik en heeft Ed Speleers (Downton Abbey , Eragon) als voortvluchtige verstekeling Jack precies de juiste combinatie van voortvarendheid en jongensachtig charisma. Maar zelfs Todd Stashwick laat als Liam Shaw, de botte kapitein van de U.S.S. Titan, zien dat hij meer is dan zijn eerste – belabberde - indruk. Shaw staat niet te springen om Picard en Riker te faciliteren bij hun nieuwste kamikazeactie. En eigenlijk heeft hij ook gelijk, want waarom zou hij zijn schip en de levens van zijn 500-koppige bemanning riskeren voor de heldhaftige bevlieging van een tachtigjarige, al lang uitgerangeerde admiraal?

Star Trek: Picard S03, vanaf zaterdag 20 april 2024 wekelijks een dubbele aflevering bij Veronica en tevens in zijn geheel bij Amazon Prime Video

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!