de Lagarde

Stan Lee: docu is uitsluitend voor de fans

  •  
16-06-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
95 keer bekeken
  •  
Stan Lee

© Disney / Marvel

In brave film laat documentairemaker David Gelb zien hoe Stan Lee de man werd bij stripboekgigant Marvel. 

Disney+ is met rasse schreden zijn catalogus aan het uitbreiden met titels die in het verlengde liggen van het al bestaande aanbod. Zodat je als kijker een zogeheten deep dive kunt doen. Ergens eens even goed induiken. Heb je The Avengers (2012) gezien en wil je weten wie deze superhelden ooit goed op de kaart zette? Dan kies je voor Stan Lee: een documentaire over de man die dertig jaar werkzaam was als de hoofdredacteur van stripboekgigant Marvel. Het probleem van deze aanpak is evenwel dat als je geen interesse hebt in stripboeken en/of superheldenfilms, deze documentaire in de categorie obscuur valt.

Stan Lee oogt niet alsof hij is gemaakt met een geprononceerde reden. De film is, en dat wordt van meet af aan duidelijk, voor de fans. Documentairemaker David Gelb kiest voor een kritiekloze hommage. Waarin Lee zelf in de voice-over veel aan het woord komt. Zo vertelt hij hoe zijn familie uit Oost-Europa vluchtte naar de Verenigde Staten en hoe hij jaren later in een broekenfabriek aan de slag ging voordat hij uiteindelijk stripboeken begon te schrijven. Je zou kunnen zeggen dat het levensverhaal van Lee in een mal wordt gestoken die de Amerikaanse Droom heet.

Je zou ook kunnen zeggen dat Gelb van Lee zelf een superheld maakt. Net zoals de schrijver, die in 2018 op 95-jarige leeftijd overleed, door zijn volgelingen altijd werd gezien als een bijna bovennatuurlijk mens. Al die verwondering levert logischerwijs niet per se een enerverende of kijkwaardige film op, maar daar zullen de fans het natuurlijk mee oneens zijn.

Stan Lee, vanaf vrijdag 16 juni 2023 bij Disney+

Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!