Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Spy/Master S01E01: bloedstollende spionnenthriller

  •  
18-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1796 keer bekeken
  •  
parker-sawyers-alec-secareanu

Regisseur Christopher Smith (Triangle) brengt de Koude Oorlog subliem tot leven in historisch drama over een Roemeense spion die overloopt naar de Amerikanen.

Foto credits: HBO Max

Het is 1978. De Roemeense spion Victor Godeanu (Alec Secăreanu), die min of meer de rechterhand is van president Nicolae Ceaușescu (Claudiu Bleont), seint al 15 jaar Roemeense staatsinformatie door naar de KGB. Dat moet op een gegeven moment fout gaan. In de eerste aflevering van Spy/Master is te zien hoe collega’s van Godeanu zijn praktijken op het spoor komen. Een KGB-agent waarschuwt hem: voordat hij wordt ontmaskerd zal hij naar de Sovjet-Unie worden gehaald. Maar Godeanu heeft andere plannen en meldt zich tijdens een zakenreis bij de Amerikaanse ambassade in Bonn. In ruil voor waardevolle informatie wil hij overlopen.

Vervolgens schakelt regisseur Christopher Smith (Triangle, 2009) weer terug naar tien dagen eerder. Wanneer Godeanu tijdens een jachtpartij in een Roemeens woud van Ceaușescu de opdracht krijgt om een landgenoot te vermoorden. De twijfels waar Victor door wordt overmand worden treffend belicht in een scène waarin de Roemeen oog in oog komt te staan met een beer. Hij laat het dier leven, net zoals hijzelf wil blijven leven. Zouden de Amerikanen zijn vrouw en kinderen laten overvliegen? Veel blijft onduidelijk aan het begin van Spy/Master, een uiterst bloedstollende spionnenthriller waarin paranoia overheerst.

ana-ularu

Mensen met een Egyptische achtergrond kunnen zomaar gelieerd zijn aan de Egyptische geheime dienst; een Duitse blijkt op de loondienst van de Stasi te staan. Daarnaast is er, zoals een spionnenserie betaamt, gehannes met negatieven in doka’s en zijn er geheimzinnige rendez-voustjes waar men in codetaal met elkaar fluistert. Op knappe wijze brengt Smith, die een scenario van Kirsten Peters en Adina Sadeanu verfilmt, de Koude Oorlog tot in detail tot leven.

parker-sawyers-alec-secareanu(1)

Bovendien is Spy/Master losjes gebaseerd op een echte episode uit de Roemeense geschiedenis: naar verluidt is Victor geïnspireerd door Ion Mihai Pacepa: een hooggeplaatste Roemeen die in 1978 overliep naar de Verenigde Staten. Dat was destijds desastreus voor de Roemeense veiligheidsdienst: Pacepa was van alles op de hoogte. Het valt te benieuwen in hoeverre de makers van Spy/Master die passage belichten. Buiten kijf staat dat de pilotaflevering hoge verwachtingen schept.

Spy/Master, vanaf vrijdag 19 mei 2023 bij HBO Max

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!