Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Spinning Out S01E01-04: soapy sportdrama

  •  
04-01-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
216 keer bekeken
  •  
Spinning Out
De kunstschaatsserie creëert perfecte pirouettes op het ijs, maar excelleert niet.
De wereld van het figuurschaatsen spreekt tot de verbeelding. De schaatsfilms I, Tonya en Blades Of Glory belichten het glitterrijke uiterlijke vertoon, de artistieke jaloezie, en de ijzige rivaliteit binnen de sport. Het schaatsdrama Spinning Out toont een onderhoudende mix van soap en drama, met liefdesdriehoeken en vele geheimen.
Kaya Scodelario (Skins) speelt met overtuiging Kat Baker, een competitieve schaatsster uit Sunny Valley, Idaho. Na een wedstrijdongeluk worstelt ze met een posttraumatische stressstoornis, en dient ze ook haar bipolaire stoornis onder controle te houden. Haar jongere zus Serena (Willow Shields) is eveneens getalenteerd op het ijs, maar heeft mogelijk een overschrijdende relatie met haar nieuwe coach Mitch (Will Kemp). Intussen wil Justin Davis (Evan Roderick), een topschaatser uit een steenrijke familie, een partnerschap met Kat aangaan om als duo het kampioenschap te winnen. Terwijl haar beste vriendin Jenn Yu (Amanda Zhou) worstelt met een blessure, en een oogje heeft op Justin.
Spinning Out
Een mentale stoornis, verbrijzelde dromen en gebroken heupbeenderen. In de kern heeft de serie een cliché plot: een topsporter die haar kampioensdromen niet kan waarmaken, maar hard vecht om ze toch te verwezenlijken. Om de spanning op te voeren heeft Kat een psychische aandoening, en daarbovenop een laagje met moeder-dochter-conflicten om de druk hoog te houden.
Spinning Out
Scenarist Samantha Stratton ( Mr. Mercedes ) weet in de eerste afleveringen redelijk de balans te bewaken tussen Kats persoonlijke worstelingen of ze eigenlijk nog wil blijven schaatsen - of ze überhaupt haar niveau van voor haar ongeluk kan bereiken - en het angstvallig geheimhouden van haar bipolaire stoornis.  De spanning vloeit daarnaast voort uit het feit dat haar moeder Carol (January Jones, Mad Men ) niet alleen een geobsedeerde 'stage mom' is, maar dat ze eveneens worstelt met een bipolaire stoornis en niet altijd haar medicijnen inneemt.
De lichtpunten in de serie vloeien voort uit de gechoreografeerde schaatsscènes en enkele cameo’s. De flamboyante Amerikaanse schaatskampioen Johnny Weir verschijnt als een competitieve schaatser die altijd achter Justin op de ranglijst eindigt; en Queer Eye ’s Jonathan van Ness maakt zijn opwachting als een flamboyante choreograaf. Het drama werkt hopelijk in de resterende afleveringen naar een hoogtepunt toe in de disfunctionele dynamiek tussen moeder en dochter.
Spinning Out
Spinning Out is een sportdrama dat een gelaagd beeld probeert te schetsen van een getalenteerde sporter die worstelt met haar geestelijke gezondheid, en de immens hoge druk van de schaatssport, maar verliest zich soms in soapperikelen.
Spinning Out S01, vanaf 1 januari 2020 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!