Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

South Park Vaccination Special: complotdenkers voor het blok

  •  
19-03-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
South Park Vaccination Special
De makers hebben geen provocatieve ironie meer nodig om hun punt te maken.
South Park is de ironie voorbij. In de vorige aflevering, die in het teken stond van het uitbreken van de coronapandemie, wilde president Garrison niets doen aan het bestrijden van het coronavirus, omdat het vooral fataal blijkt onder niet-witte Amerikanen. Hoewel er geen enkele republikeinse politicus is die dit soort gedachten en plein public ventileert, is het onder witte suprematisten vrij gebruikelijk om dit soort abjecte ideeën onderling te delen. Er zat, in die zin, veelal geen dubbele bodem in de South Park ‘Pandemic Special’. Het was wat het was, je zag wat je zag. Vooral extreemrechts kreeg ervanlangs.
In de ‘Vaccination Special’ richten showrunners Matt Stone en Trey Parker hun pijlen op de QAnon-beweging, die vakkundig wordt ontleed en gefileerd. Aanhangers van QAnon geloven dat de Hollywoodelite verantwoordelijk is voor een hoop hedendaagse problematiek, maar Stone en Parker ontmaskeren ze vooral als sukkelige egoïsten, die zich graag laten manipuleren door allerlei kolderieke hersenspinsels. Ze manifesteren zich in de aflevering als de grote vijanden van Stan, Cartman, Kyle en Kenny. De vier richten een broederschap op zodat ze vaccins, die broodnodig zijn, onder de juiste mensen kunnen verspreiden: zoals de leraren.
Waarmee South Park, of South ParQ, vooral de manco’s van Amerikaans, en wellicht ook westers, vaccinatiebeleid aantoont, dat kinderen – in het bijzonder kinderen met medische problemen – lijkt te vergeten. Omdat volwassenen – die in de aflevering allemaal ‘een shot’ willen, een knipoog naar ‘een kans’ (om te leven) – bijzonder zelfzuchtig zijn. Die zelfzuchtigheid leidt ertoe dat ze zo ontvankelijk zijn voor alle onzin die wordt gespuwd in de krochten van het internet, en tegenwoordig ook in meer of mindere mate bij bepaalde media. Ze willen geloven in de zaken die vooral hún leven zullen verbeteren. Voor de ander is geen empathie.
Maar dat South Park zich nu manifesteert als geëngageerd, met nauwelijks nog ironie, betekent ook dat er weinig te lachen valt. De Vaccination Special voelt meer als een pamflet. Of een dwarsdoorsnede van de huidige misantropische staat van Amerika. Zelfs een man die door een onzichtbare entiteit wordt veranderd in een wandelende piemel met ballen is weinig lachwekkend. Ómdat er QAnon-aanhangers zijn, die, als je ze de juiste idioterie influistert, geloven dat er ooit een profeet ter aarde zal verschijnen in de vorm van een penis plus scrotum. Waarmee South Park wel nog eens stipuleert: zo ver zijn we intussen gekomen; is het einde al in zicht?
South Park Vaccination Special, vanaf 12 maart te zien op South Park Studios.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!