Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Soundtrack: Twin Peaks

  •  
22-08-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
123 keer bekeken
  •  
Twin Peaks
Na 25 jaar afwezigheid kwam Twin Peaks terug, en muziek speelde een nog grotere rol in de nieuwe reeks. We geven een overzicht van de bands die de serie aan ons laat horen.
De oorspronkelijke soundtrack van Twin Peaks bestond voor het grootste deel uit instrumentale muziek van Angelo Badalamenti, de vaste componist van filmmaker David Lynch. Voor de intromuziek werkten Lynch en Badalamenti samen met de zangeres Julee Cruise, met haar iconische, fluisterzachte zangstem.
Maar in het derde seizoen van de serie, die na 25 jaar een bijzonder geslaagde doorstart kent, voegt Lynch een nieuw element toe: bands. Bijna iedere aflevering van de nieuwe reeks eindigt met een optreden in de plaatselijke kroeg. Hieronder een overzicht van de bands die tot nu toe (het nieuwe seizoen is iets over de helft) in Twin Peaks zijn langs gekomen.
Chromatics - Shadow
De stem van Ruth Radelet, zangeres van Chromatics, doet meteen aan de oorspronkelijke Twin Peaks-muziek van Julee Cruise denken. 'Shadow' weet de dromerige, vreemde sfeer van de nieuwe afleveringen perfect samen te vatten in de eerste aflevering.
The Cactus Blossoms - Mississippi
Liefhebbers van Voetbal Inside kenden ze misschien al, de heren van The Cactus Blossoms. Johan Derksen nodigde de band namelijk ooit al uit in een uitzending van Voetbal Inside. Nu sluiten ze de derde aflevering van Twin Peaks af met de rustige Americana van ‘Mississippi’, waarvan de harmonieën doen denken aan The Everly Brothers. Het typisch Amerikaanse geluid van de Amerikaanse droom, die Lynch al zo vaak ontleedde in films als Blue Velvet en Mulholland Drive.
Au Revoir Simone - Lark
Dromerige synthpop, die doet denken aan Chromatics, zij het met een iets hoger tempo. Lynch ontmoette de bandleden op een evenement in een boekenwinkel in New York, waar hij voorlas uit zijn boek over meditatie. Sindsdien produceerde hij al nummers voor het trio en speelde Au Revoir Simone op zijn bruiloft.
Trouble - Snake eyes
Nog een band die dichtbij de bedenker en regisseur van Twin Peaks staat: de gitarist is namelijk de zoon van David Lynch, terwijl Dean Hurley (die mede verantwoordelijk is voor de muziek in de serie) achter het drumstel zit. Trouble werd speciaal voor deze aflevering gevormd. Het platenlabel beschrijft: ‘Er komt misschien nooit meer muziek van Trouble, maar deze single is het bewijs van het bestaan in een parallel, cinematisch universum, waarin de band optreden na optreden geeft in het fictieve stadje Twin Peaks.’
Sharon van Etten - Tarifa
Ze kwam onlangs al voorbij als actrice in de serie The OA, maar in Twin Peaks doet Sharon van Etten waar ze bekend mee is geworden: zingen. Haar tv-doorbraak vond plaats nadat de producent van The OA haar in het voorprogramma van Nick Cave zag optreden.
Nine Inch Nails - She’s gone away
De achtste aflevering van de nieuwe reeks is met afstand de vreemdste tot nu toe. Een van de eerste verrassingen was dat het muzikale optreden - normaal gesproken het eind van de aflevering - nu al na tien minuten gebeurde. De show is van Nine Inch Nails, de band van Trent Reznor. De Amerikaan werkte in 1997 al samen met Lynch, toen hij de soundtrack van de film Lost Highway produceerde. Met Nine Inch Nails was hij de oorspronkelijke artiest van ‘Hurt’, het nummer waar Johnny Cash aan het eind van zijn carrière grote successen mee behaalde.
Hudson Mohawke - Human
Niet alle optredens in Twin Peaks komen bij bandjes vandaan. Zo is producent en DJ Hudson Mohawke te gast in de negende aflevering, waarin hij het niet eerder uitgebrachte nummer ‘Human’ speelt.
Au Revoir Simone - A violent yet flammable world
In de negende aflevering zien we de dames van Au Revoir Simone voor de tweede keer, ditmaal met het nummer ‘A violent yet flammable world’. De synthesizers en hoge harmonieën doen weer denken aan de oorspronkelijke soundtrack.
Rebekah del Rio - No stars
In de tiende aflevering zien we wederom een oude bekende voor Lynch. De Amerikaanse zangeres Rebekah del Rio trad in 2001 al op in de climax van Mulholland Drive. Daarin zong ze een Spaanstalige versie van ‘Crying’ van Roy Orbison. Bij deze versie van ‘No stars’ wordt Del Rio op gitaar begeleid door niemand minder dan Moby.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!