Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Song of the Bandits S01E01: Zuid-Koreaanse groteske western

  •  
22-09-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1024 keer bekeken
  •  
SOTB_Unit_106_612663

© Yu Ara / Netflix

Een genadeloze krijger vormt een leger van rebellen in historische thriller die zich afspeelt in de tijd van de Japanse bezetting. 

Hij is een loner die ooit voor de verkeerde kant vocht en om die reden last heeft van gewetenswroeging. Hij fluistert vaak, op venijnige toon. En hij is een uitstekende krijger. Acteur Kim Nam-gil speelt in Song of the Bandits de rebellenleider Lee-Yoon. Het verhaal speelt zich af in de jaren 20 van de vorige eeuw. Als Japan Zuid-Korea bezet dan vluchten sommige Zuid-Koreanen naar Gando, gelegen in Noordoost-China. Daar proberen ze een nieuw bestaan op te bouwen én werken ze aan het verzet tegen de bezetter.

Lee-Yoon vocht ooit voor de Japanners. Door zijn toedoen ‘werden veel mensen vermoord’. Maar nu wil hij een en ander rechtzetten. Hij komt al snel lijnrecht tegenover de Japanse gouverneur in de regio te staan. Gando wordt in de reeks voorgespiegeld als een soort Koreaans historisch Wilde Westen. Met uitgestorven dorpjes, zandvlaktes, krakende saloondeuren, en personages wiens nare levensgang in hun gezichten af te lezen is. Song of the Bandits is grauw en grotesk; een western die bij vlagen doet denken aan het werk van de Japanse regisseur Akira Kurosawa (die op zijn beurt weer geïnspireerd was door Amerikaanse western).

SOTB_Unit_102_212614

© Yu Ara / Netflix

Deze nieuwe Netflix-reeks maakt in die zin vooral op esthetisch gebied indruk. Sommige scènes spelen zich af in de zonnige buitenlucht; andere, donkerdere scènes binnenshuis ademen een sfeer van neo-noir. Telkens vraag je je af: zag Gando er in die tijd echt zo uit? Of is Songs of the Bandits net als sommige films van Kurosawa een hommage aan de cowboyfilm? Maar troosteloosheid en machteloosheid blijven keer op keer universele begrippen. En sterke dramatische uitgangspunten voor televisiedrama’s.

Song of the Bandits S01, vanaf vrijdag 22 september 2023 in zijn geheel bij Netflix

Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!