Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Song Exploder S02: liedjes op de snijtafel

  •  
16-12-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Song Exploder S02
Ook de tv-versie van de populaire podcast biedt een heerlijk nieuw kijkje op grote hits.
‘Hoe kom je hieraan?’, vraagt Ronnie Vannucci, drummer van The Killers, halverwege een aflevering van Song Exploder. Presentator Hrishikesh Hirway heeft zojuist de achtergrondvocalen uit een demoversie van hun hit When You Were Young laten horen. Op zijn laptop heeft de man achter Song Exploder alle tracks die tijdens de sessies van het nummer van The Killers zijn opgenomen. De bandleden weten niet eens meer van het bestaan van die zangpartijen af.
Zo dook Song Exploder, gebaseerd op de gelijknamige podcast, in oktober al in nummers als Losing My Religion van R.E.M. en 3 Hour Drive van Alicia Keys. In deze vier nieuwe afleveringen gaat Hirway vrolijk verder. De formule is hetzelfde: artiesten vertellen niet alleen over de inspiratie voor hun bekendste nummers, maar duiken ook in het opnameproces.
Daarbij is het opvallend hoe groot de verschillen tussen de processen van artiesten zijn. Popzangeres Dua Lipa geeft aan dat haar nummer Love Again werd geïnspireerd door het pijnlijke einde van een relatie waarin haar partner ontrouw bleek te zijn. Maar in plaats van rauwe emotie liet ze die pijn door een groepje songwriters omvormen tot gelikte discopop. De producenten leggen uit hoe ze steeds elementen bleven toevoegen: van strijkers tot een sample uit een jazznummer uit de jaren 30. Wanneer aan het eind van de aflevering het volledige nummer te horen is, vallen de puzzelstukjes in elkaar - het is bijna onmogelijk om al die losse elementen er niet uit te lichten.
Ook The Killers proberen de ervaringen in hun thuisstad Las Vegas te vangen in een zo opzwepend, catchy mogelijk nummer. ‘Ze wilden de grootste band ter wereld worden’, leggen producenten Alan Moulder en Flood uit. Zo verpakken de Amerikanen hun indierock in grootse, Springsteensiaanse gitaarriffs.
Compleet anders blijkt dan weer de aanpak van Nine Inch Nails-frontman Trent Reznor. Hij legt uit dat hij zijn nummer Hurt, in 2002 onsterfelijk gemaakt door Johnny Cash, juist zo ontoegankelijk mogelijk wil maken. Hij verstopt de zangpartij ergens achterin de mix, zodat de luisteraar echt zijn best moet doen om iets mee te krijgen. De zanger schreef het nummer tijdens een periode van zware depressies en verslavingen, en komt daarmee totaal anders naar voren dan een Dua Lipa en The Killers, die vooral radio- en podiumvriendelijk proberen te klinken. Minder interessant voor het Nederlands publiek is de laatste aflevering, waarin de Mexicaanse zangeres Natalia Lafourcade centraal staat. Haar Hasta la Raiz zal bij niet veel kijkers hier voor herkenning zorgen.
Song Exploder blijkt ook op Netflix een fraai concept. Het is mooi om te horen wat de verhalen achter de grootste muzikale successen zijn, en hoe de uiteindelijke nummers stuk voor stuk zijn opgebouwd in de studio. Van gelikte popproducten tot tragische songs vol zware emoties: Song Exploder zorgt ervoor dat je voor altijd anders naar nummers luistert.
Song Exploder S02, vanaf 15 december 2020 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!