Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

SOKO Potsdam S01E01: vrouwelijke partners in crime

  •  
25-05-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
63 keer bekeken
  •  
SOKO Potsdam
Je zou de misdaadserie kunnen beschouwen als een huis-tuin-en-keukenkrimi, ware het niet dat het feit dat de rollen worden omgedraaid toch een sprankelende werking heeft.
Een vrouw vindt in een auto, in een wasserette bij een tankstation, het stoffelijk overschot van een man. Hij is door zijn hoofd geschoten. Naast hem zit een springlevende buldog. Even verderop heeft rechercheur Luna (Caroline Erikson) samen met haar eega een rendez-vous met de ouders van een jongen die door hun zoon zou zijn toegetakeld – ook beide kinderen zitten aan tafel. Excuses zijn op hun plaats, zo eisen hun gasten, maar gelukkig verlost Luna’s partner Sophie (Katrin Jaehne) haar uit haar kleinburgerlijke lijden door bij haar collega aan te bellen. 'Super, een moord.' Waarop de twee dienders – en boezemvrienden – naar de plaats delict reizen, in een afgeragde Fiat.
Aldaar moeten ze de exploitant van het tankstation overreden om toch echt ‘nu’ de camerabeelden over te dragen. Het is een scène waarin de makers benadrukken dat niet alle burgers ontzag hebben voor een vrouwelijk detectivepaar. En het geeft Luna en Sophie alle kans om het tegendeel te laten zien.
SOKO Potsdam – SOKO is, even vrij vertaald, het equivalent van CSI – is gesitueerd in wat ooit de zomerresidentie was van het Pruisische patriarchaat, vlakbij Berlijn. In deze wonderschone contreien eten politieagenten geen donuts, maar bockworsten met curry en broodjes döner – het onderzoeksduo heeft altijd wel wat te snaaien paraat terwijl ze stuiten op nieuwe verdachten. Je zou de misdaadserie kunnen beschouwen als een huis-tuin-en-keukenkrimi, ware het niet dat het feit dat de rollen worden omgedraaid toch een sprankelende werking heeft. Zo wisselen Sophie en Luna hun gedachten over de zaak uit, onder het genot van een glas wijn.
Eerder grappen ze al over toen ze nog minderjarig waren en alcohol wilden kopen – ze kennen elkaar al sinds jaar en dag. Deze passage komt later terug in de aflevering, die behoorlijk goed is geschreven. Want niets kan iets zijn, en iets is soms niets, zoals een goede krimi betaamt. Zo is er ook een rol weggelegd voor een steroïdendealer genaamd Vojtech Drulak (Adam Bousdoukos, bekend uit Soul Kitchen), die wordt verdacht van de moord. En ook de uitbater van een fitnessvereniging dient zich aan.
Maar na dat glas wijn ondergaan de rechercheurs een soort aha-erlebnis, die uiteindelijk helderheid verschaft over moordzaak, ondanks hun intussen benevelde staat. SOKO Potsdam is ondanks de hoofdrollen voor twee vrouwen geenszins een innovatief concept, maar zonder twijfel uitstekend vrijdagavondvermaak. (Een tweede seizoen is trouwens ook al bevestigd.)
SOKO Potsdam S01, vanaf 24 mei bij NPO Start Plus en wekelijks op NPO 1.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!