Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Skandal! Bringing Down Wirecard: smeuïg en spannend

  •  
18-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
60 keer bekeken
  •  
Skandal! Bringing Down Wirecard
Documentairemaker James Erskine toont hoe een groot Duits techbedrijf een dekmantel blijkt voor een gigantische witwasoperatie.
Zaken die toch anders bleken dan werd gedacht is een uiterst populair subgenre binnen true crime. Skandal! Bringing Down Wirecard is hier een uitgelezen voorbeeld van: Wirecard, een Duitse betaalservice en betalingsverwerker – die er onder meer voor zorgt dat betalingen in winkels soepel verlopen - verovert vanaf het begin van deze eeuw de wereldmarkt met rasse schreden. Eindelijk hebben de Duitsers een bedrijf dat kan wedijveren met andere techgiganten als Google en Microsoft. Zelfs bondskanselier Angela Merkel maakt op een handelsreis naar China reclame voor Wirecard. Totdat de hele onderneming in 2020 als een kaartenhuis ineenzakt.
Skandal! Bringing Down Wirecard
Wat blijkt? Wirecard is een grote witwaspraktijk. Waar onder meer Russische spionnen bij betrokken blijken. Documentairemaker James Erskine maakt van zijn nieuwste film dan ook een onvervalste thriller, inclusief zinderende muziek en een dubieuze hoofdpersoon: CEO Markus Braun. Een man die Wirecard op de kaart zet; een man die graag net zo wereldberoemd wil worden als Steve Jobs. En een man die ontzettend goed kan liegen. Fascinerend is daarnaast dat Skandal! Bringing Down Wirecard ook een voorbeeld is van hoe belangrijk onderzoeksjournalistiek kan zijn: het is namelijk een journalist van Financial Times die de Wirecard-oneffenheden op het spoor komt.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Skandal! Bringing Down Wirecard
Als mensen achter de betaalservice daar eenmaal weet van hebben, dan wordt de beste man achtervolgd en wordt zijn telefoon afgetapt. Zo ver gaat men dus. In Nederland werd deze affaire alleen zijdelings in het nieuws belicht, maar Erskine vertelt het hele verhaal, inclusief smeuïge details. De techgigant waar de Duitsers zo naar smachten blijkt een wassen neus. Een dekmantel voor allerlei zaken die het daglicht niet kunnen verdragen.
Skandal! Bringing Down Wirecard, vanaf 16 september 2022 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!