Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Sisi S02: keizerin krijgt meer reliëf (maar niet te veel)

  •  
26-12-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
656 keer bekeken
  •  
Sisi S02
Het levensverhaal van de Oostenrijkse keizerin is voorzien van een modern laagje, maar uiteindelijk gaat het bovenal om de pracht en praal van het hofleven.
Foto credit: RTL / Story House Pictures / Michael Schreitel
Lange tijd waren de films met actrice Romy Schneider de enige manier waarop veel mensen het levensverhaal van de illustere Oostenrijkse keizerin Elisabeth leerden. De suikerzoete trilogie maakte eind twintigste eeuw ook standaard deel uit van de kersttraditie van veel gezinnen, vooral omdat de trilogie ieder jaar eind december op televisie werd herhaald.
De vrouw die als zestienjarige het hart van keizer Frans Jozef wist te veroveren, heeft de afgelopen jaren dankzij een flink aantal nieuwe films en series aanzienlijk meer reliëf gekregen. De film Corsage , dit jaar de Oostenrijkse inzending voor de Oscars, belicht vooral de depressies waar de volwassen Sissie mee kampte. De series  Die Kaiserin en Sisi belichten vooral haar eerste huwelijksjaren door een eigentijdse bril. De flink geromantiseerde sprookjeswereld uit de oude films heeft realistische rauwe randjes gekregen. Die Kaiserin lijkt vooralsnog dichter bij de historische feiten te blijven dan Sisi.
De keizerin (actrice Dominique Devenport) is weliswaar een vrouw geworden met vleselijke verlangens en een eigen wil, en de grote machtsdilemma's waar Frans Jozef (Jannik Schümann) tegenaan liep staan meer op de voorgrond. Het is goed om te zien dat het leven van Sisi meer reliëf heeft gekregen dan in de wereldberoemde trilogie. Ook de verhaallijn van Frans Jozef toont meer compassie voor de idiote spagaten waar de jonge keizer zich in moest wringen om zijn rijk te redden. En het is fijn dat zeker de Hongaren, die in het vorige seizoen nog wat werden neergezet als barbaren, in de tweede reeks genuanceerder in beeld worden gebracht.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Maar tegelijkertijd schaamt Sisi zich er ook niet voor om flink uit te pakken met het pompeuze hofleven van die tijd, vol enorme jurken, uitzinnige diners en bezoekjes aan pompeuze paleizen. In grote lijnen volgt de serie wel de historische feiten. Maar - in tegenstelling tot het nieuwe seizoen van The Crown - lijkt niemand erom te malen dat de makers van de serie hun eigen roze inkleuring hebben gegeven aan de amoureuze besognes en politieke perikelen van het koppel.
De dood van haar eerste kind bijvoorbeeld vormt wel een thema in het tweede seizoen, maar krijgt niet de aandacht die dit trauma gezien haar latere depressies zou verdienen. Elisabeth is vooral strijdlustig en steunt haar man terwijl deze een oorlog met het agressieve Pruisen moet zien te voorkomen. De beklemmende emoties die Sisi ook ervaart, omdat het hofleven snel haar vrijheid beperkte, worden voorlopig vooral verbeeld door korte duistere dromen over zwart badwater en horror-achtige hofdames.
Sisi S02, vanaf 26 december 2022 dagelijks op NPO 2 en tevens in zijn geheel op NPO Plus
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!