Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Silverpoint S01E01-02: een bos vol Stranger Things-geheimen

  •  
16-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
245 keer bekeken
  •  
Silverpoint
Silverpoint wordt aangekondigd als 'een spannende sciencefiction-dramaserie'. De eerste afleveringen bieden vooral een Stranger Things-variant voor een jong publiek.
Foto credit: BBC
'Jullie mogen overal heen, maar niet van het terrein af!', beklemtonen de extreem joviale begeleiders van een zomerkamp voor eenzame pre-teens in de eerste aflevering van Silverpoint. De waarschuwing prikkelt uiteraard de nieuwsgierigheid van vier kleurrijke outcasts. Ze hebben nog geen twee stappen buiten het grote hek om het kampterrein gezet of de mysterieuze verschijnselen dienen zich in hoog tempo aan. Rugzakken gaan zweven, schoenen verdwijnen. En er komt geluid uit een alien-achtige steen in de grond.
De twee afleveringen van 20 minuten die journalisten mochten zien, leveren vooral veel meer extra vraagtekens op. Maar het persbericht van Silverpoint belooft dat de steen in de restende elf episodes in elk geval een doorgang naar een andere wereld biedt.
Er is in principe niets mis met Silverpoint. De Engels-Duits-Amerikaanse coproductie ziet er goed verzorgd uit en lijkt zich niet te schamen om succesvolle elementen uit recente hits te lenen en te overgieten met een young-adult-sausje. Onder alle jolijt bevat de serie een opvallend eigentijdse, zelfs cynisch te noemen toon. 'Waarom wordt altijd het onverklaarbare eng gevonden?', vraagt muurbloempje Louis (Oliver Cunliffe, die opvalt in de prima cast) zich aan het slot van de tweede aflevering af. Ik vind alles wat ik in de wereld wél kan verklaren pas eng.'
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Vooral Stranger Things lijkt een duidelijke inspiratiebron geweest voor de makers. Maar zonder veel moeite zijn er ook vleugjes Stargate , Under the Dome en zelfs  Lost terug te vinden. Dit is op zich geen enkel bezwaar: beter goed gejat dan slecht bedacht. Maar vooralsnog weet Silverpoint nog te weinig eigenheid toe te voegen aan de geijkte scifi- en young-adult-ingrediënten om de serie echt te laten sprankelen.
Misschien dat de makers ook wel te zeer mikken op alleen het pre-teen-publiek, wat de serie zeker voor dertig-plussers wat saai en oninteressant maakt. Daarin durfde bijvoorbeeld regisseur Diederik van Rooijen met zijn vergelijkbare Euro-serie Heirs of the Night net meer buiten de lijntjes te kleuren.
Silverpoint, vanaf 15 oktober 2022 in zijn geheel op NPO Plus, en in de kerstvakantie tevens bij de NPO te zien op televisie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!