de Lagarde

Shetland S07E01: mythen en hekserij

  •    •  
11-08-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Shetland S07
Politierechercheur Jimmy Perez – acteur Douglas Henshall zal na dit seizoen stoppen – krijgt weer een stevige klus voor de kiezen in trefzeker Schots misdaaddrama.
Foto credit: BBC
Acteur Douglas Henshall kruipt in het zevende seizoen van Shetland voor de laatste keer in de huid van rechercheur Jimmy Perez. Dat zal een aderlating zijn voor het Schotse misdaaddrama dat sinds zijn première in 2013 in het Verenigd Koninkrijk ongekend populair is. En hoe zal showrunner David Kane afscheid nemen van de getormenteerde diender die ooit bedacht werd door auteur Ann Cleeves? Zal hij in het harnas sterven? Of laat hij hem op een nederige wijze uit beeld verdwijnen?
Aan het einde van het zesde seizoen werd Perez gearresteerd omdat hij iets te maken zou hebben gehad met het verbloemen van de moord op Donna Killick (Fiona Bell). Dat was natuurlijk quatsch en zodoende wordt de hoofdpersoon in de eerste minuten van het nieuwe seizoen vrijgesproken door zijn collega’s, waarna hij meteen aan de slag kan: een jonge illustrator (Nicholas Nunn speelt Connor Cairns) is vermist. Een veeg teken, want Cairns deed enkele maanden geleden al een zelfmoordpoging. Bovendien blijkt zijn vader een ex-agent met een dubieuze reputatie: zo stal hij ooit een partij drugs.
Oftewel, maakte Cairns een einde aan zijn leven of is zijn vermissing een wraakactie? Of misschien wel een interventie van ‘de godin van de nacht’? Het zusje van de illustrator heeft zich namelijk ondergedompeld in de hekserij. En dan is er nog de mythe over een half mens, half wolf - uit de folklore van Shetland - waar naar wordt geknipoogd. De serie staat echter niet bekend om bovennatuurlijke verhaallijnen: de mythen en hekserij zijn waarschijnlijk intrigerende afleidingsmanoeuvres of vakkundig bedachte metaforen – over hoe iemand in ‘behekste staat’ een onvergeeflijke daad kan plegen.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Perez ziet de ontwikkelingen niettemin met lede ogen aan. Het gure weer op de Schotse archipel uit de titel waar het drama zich afspeelt lijkt soms te worden weerspiegeld in zijn onbestemde blik. Een Shetland zonder Henshall is dan ook ondenkbaar. Gelukkig hebben we nog even.
Shetland S07, vanaf 10 augustus 2022 op BBC One, een datum bij de NPO of op BBC First is nog niet bekend
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!