Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Shadow S01E01-02: b-versie van je favoriete superheld

  •  
09-03-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Shadow poster
De Zuid-Afrikaanse serie betreedt de gebaande paden binnen het realistische superhelden subgenre.
‘De politie helpt niet. Ik heb letterlijk alles geprobeerd. Je bent mijn laatste optie', stelt een verontruste vrouw. Dit zijn natuurlijk de aanmoedigende woorden alvorens een burgerwacht in actie komt. Het actiedrama Shadow is de eerste Zuid-Afrikaanse Netflix Original.
In het overvolle subgenre van realistische superhelden sluit Shadow aan als een b-versie op helden zoals Luke Cage en The Punisher. In de achtdelige serie is Pallance Dladla te zien als Shadrach ‘Shadow’ Khumalo, een voormalige detective in Johannesburg. Gefrustreerd door de bureaucratie van de Zuid-Afrikaanse politie zet hij zich in als burgerwacht, en verdedigt hij de onderdrukten en de mensen die gefaald zijn door het strafrechtelijke systeem. Samen met zijn ex-partner Max (Kathu Ramabulana) probeert hij verschillende zaken op te lossen. Shadow heeft een extra wapen ten opzichte van de criminelen. Na geraakt te zijn door de bliksem blijft hij achter met een zeldzame aandoening die zijn centrale zenuwstelsel aantast: hij is ongevoelig voor fysieke pijn.
Het lijkt erop alsof de makers het handboek van superhelden als leidraad hebben genomen. Je kan alle clichés afvinken op je bingokaart: een getergde held, een behulpzame vriend die nog werkzaam is binnen het politiekorps, een geheime schuilplaats, en natuurlijk een potentiële vriendin, hier in de vorm van Ashley (Amanda Du-Pont), die toevallig in de eerste aflevering Shadows nieuwe huisgenoot wordt, en tevens een oud studiegenoot is van zijn zusje Zola (Tumie Ngumla).
Ook de slechteriken komen er bekaaid vanaf in de eerste twee afleveringen. Of het nu gaat om de gangster Madla, die naaktfoto’s maakt van zijn slachtoffers als chantagemiddel maar ondertussen een angsthaas blijkt te zijn, of om de gekwelde stalker Simon, die wegens grove mishandeling in zijn jeugd zijn vrouwelijke slachtoffers wil bewaren in sneeuwbollen. ‘Sneeuwbollen zijn speciaal, vind jij niet?’, mompelt hij tegen zijn laatste slachtoffer. Simons gedachtegang is dat zijn meisjes dan beschermd zijn tegen het kwaad van de buitenwereld.
De archetypen worden met brede stroken neergezet door de acteurs – die overigens wel hun best doen – en hierdoor wordt het nooit spannend, omdat je weet dat aan het einde van de aflevering alles netjes wordt opgelost. Wellicht trekt het bij in de rest van het seizoen, maar dat is ook nog maar de vraag.
Het publiek zal altijd openstaan voor een realistische weergave van een superheld. Shadow worstelt echter met het script, en deels ook met het gegeven dat het niet het budget heeft om er een flitsende superheldenserie van te maken. Net zoals zijn eigen superheld heeft Shadow last van aritmie: de serie rammelt aan alle kanten.
Shadow S01, vanaf 8 maart 2019 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!