de Lagarde

Sex, Explained S01E01: fantaseren over een gangbang

  •  
03-01-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
65 keer bekeken
  •  
Sex, Explained
Enigszins gekuiste, keurige docureeks over seks probeert seksuele fenomenen te ontleden.
Het nieuwe seizoen van Explained zet ditmaal niet op zichzelf staande fenomenen uiteen (denk aan: de aandelenmarkt; sektes), maar verlegt de focus naar seks. In vijf afleveringen komen achtereenvolgens seksuele fantasieën, aantrekkingskracht, anticonceptie, vruchtbaarheid en bevallen aan bod.
In de eerste aflevering - waarin artiest Janelle Monáe de beelden van een voice-over voorziet - tonen de makers hoe vrijwel iedereen weleens een seksuele fantasie heeft: 97% van de mensen. We zoeken op pornosites met termen als moeder, stiefmoeder, en MILF. We contempleren over groepsseks, seks op rare plekken, en over seksuele dominantie. Erg opzienbarend klinkt het daarentegen niet. Wie zich een beetje heeft ingelezen over de seksuele revolutie zal ook bekend zijn met de opkomst van leer in de wereld van bondage, en het feit dat veel Zuidoost-Aziatische mensen fantaseren over seks met witte mensen (misschien wel gepropageerd door Hollywood en al die films waarin witte mannen fantaseren over het tegenovergestelde).
Een documentairereeks over seks mag wel wat pikanter, uitdagender zijn. In Sex, Explained heeft men gekozen voor enigszins gekuiste, gefictionaliseerde seksscènes tussen de bedrijven door. Met als gevolg dat het geheel aanvoelt als preuts en keurig. Hoewel de insteek van Explained – de makers, werkzaam bij Vox, zijn progressievelingen – altijd inclusief is, ontbreekt het aan durf. Zo waren persoonlijke portretten van mensen interessant geweest, om het verhaal te voorzien van context. In plaats daarvan krijgen we een hoop saaie interviews met koppen in beeld voorgeschoteld, die zaken uitleggen die voor menig kijker toch al kraakhelder zijn.
Maar misschien is er een discrepantie tussen de Nederlandse en de Amerikaanse kijker: er zijn bijvoorbeeld Amerikaanse staten waar anticonceptiegebruik zwaar wordt ontmoedigd. Dan kan Sex, Explained weer een didactische functie vervullen. En ook de achterliggende boodschap in de eerste aflevering is mooi: iedereen fantaseert weleens over seks, je bent heus niet de enige. En je ideeën zijn zo kolderiek nog niet.
Sex, Explained S01, vanaf 3 januari 2020 op Netflix
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!