Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Servant of the People S01E01-02: satirische corruptiekritiek

  •  
16-05-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
68 keer bekeken
  •  
Servant of the People
De Oekraïense president Zelensky speelt een geschiedenisleraar die wordt verkozen tot de Oekraïense president in aardige satirereeks.
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky speelde van 2015 tot 2019 in Servant of the People een geschiedenisleraar die de nieuwe Oekraïense president wordt. De komiek die na een niet onverdienstelijke carrière op televisie in 2019 de president werd, zinspeelde met deze satirereeks – Zelensky is naast de hoofdrolspeler ook de bedenker - dus al op zijn toekomst. Je zou die ontwikkeling als onwerkelijk kunnen beschouwen: hoe de verhaallijn van Vasily Petrovych (Zelensky’s personage) het echte leven van de Oekraïner spiegelt.
Servant of the People draait om de ‘simpele docent’ Petrovych, die op een dag na een moeilijke werkdag tegen een collega zijn ongenoegen uit over de Oekraïense politiek en de corruptie in het bijzonder. Een van zijn leerlingen filmt deze tirade in het geniep, die vervolgens al snel viral gaat op internet. Veel mensen zijn het met Petrovych eens en dus wordt er een crowdfunder opgestart waarmee volgers van de leraar al snel genoeg geld inzamelen om Petrovych aan te melden voor de presidentsverkiezingen. Voordat hij het weet zit hij dus op het pluche. Vanuit zijn nieuwe rol wil Petrovych vervolgens de dingen waarmaken die hij in het filmpje beloofde, maar de mensen om hem heen zijn meer bezig met andere dingen.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Zo krijgt Zelensky’s personage een soort persoonlijke adviseur die hem dure horloges en geurtjes aanbeveelt – dat hoort ook bij het ambt. Saillant is daarnaast dat mensen die Petrovych verachten na zijn inauguratie ineens aardig tegen hem doen. Ondertussen belooft Petrovych’ vader allerlei overheidsbanen aan mensen die hem bellen met het nieuws over zijn zoon. Servant of the People verwijst in die zin naar de vicieuze cirkel van corruptie: nieuwelingen in de politiek belanden telkens in een systeem dat niet kan en wil veranderen. Ironisch genoeg lijkt Zelensky daar min of meer wel mee te hebben gebroken.
Misschien is dat wel een bewijs van de destructieve kracht van satire. Hoewel de boodschap er in Servant of the People soms wel heel erg dik bovenop ligt.
Servant of the People S01-03, vanaf 17 mei 2022 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!