de Lagarde

Seeing Allred: perfect getimed portret van invloedrijke advocate

  •    •  
10-02-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Seeing Allred
De documentaire Seeing Allred viert de vrouwenrechtenadvocate Gloria Allred.
In de eerste minuten van de film volg je de advocate Gloria Allred in de ultieme Amerikaanse scène. Allred maakt een keuze uit de grote schare roze pakken in haar kast, brengt voorzichtig de perfecte roze lippenstift aan, en stapt vervolgens in haar luxe sportwagen. Terwijl ze over een met palmbomen omzoomde straat in Los Angeles scheurt, geeft ze in een voice-over een verklaring voor het opzichtige gedrag. ‘Vrouwen zijn van mij afhankelijk om sterk te zijn, onverschrokken te zijn en hun rechten te verdedigen en te beschermen.’ En sluit ze vastberaden af: ‘Macht begrijpt alleen macht.’ Het is de perfecte opening voor een documentaire en een goede lens op het personage van Allred zelf.
Voor de gemiddelde Amerikaanse burger is Gloria Allred al vele jaren een begrip. Een advocate die opkwam voor vrouwenrechten, rechten van minderheden en LGBTQ. In de jaren negentig stond ze onder andere de families van Nicole Brown Simpson en Ron Goldman bij – het stel werd naar verluidt vermoord door O.J. Simpson. De laatste jaren vertegenwoordigt ze degenen die invloedrijke mannen – denk aan Roman Polanski, Bill Cosby en Harvey Weinstein – hebben beschuldigd van aanranding, discriminatie of andere misdaden.
Regisseurs Sophie Sartain en Roberta Grossman traceren de lange geschiedenis van het activisme van Allred. Ze kregen toegang tot Allred op het moment dat de criminele beschuldigingen tegen Bill Cosby aan het licht kwamen. De advocate organiseerde snel een gestage stroom van persconferenties – dergelijke acties hebben altijd geleid tot kritiek vanuit de media vanwege opportunisme en zelfverheerlijking.
Veel advocaten gaan het gevecht enkel aan in de rechtszaal, maar Allred begrijpt dat je daar in de ogen van de publieke opinie niet altijd gerechtigheid vindt, en dus organiseert ze op meesterlijke wijze persconferenties en demonstraties ten behoeve van de camera’s. Allred stelt dat haar methode krachtige figuren ter verantwoording roept en hun vaak zwijgzame slachtoffers een stem geeft, ‘zelfs als ze geen recht kunnen hebben in de conventionele setting van een rechtbank.’ Soms gaat het dus niet om winnen, maar is het al voldoende als je gehoord wordt.
4463.w1920.0.6d7df10
De aanwezige talking heads bespreken vooral Allreds vriendelijkheid en medeleven met haar cliënten. De documentaire gaat niet dieper in op haar karakter, en op enkele fragmenten na (kritiek uit cartoons zoals The Simpsons, South Park en een fragment uit de talkshow van Jimmy Kimmel) is er geen tegengeluid.
Gezien het tij van het nieuws van de afgelopen maanden - de opkomst van de #MeToo beweging -  kon de documentaire niet op een beter moment komen. Seeing Allred is een mooi portret van advocate Gloria Allreds dagelijkse gevecht voor gerechtigheid.
 
 
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!