Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Secret invasion S01E01-02: En de wereld wordt opnieuw bedreigd

  •  
21-06-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2780 keer bekeken
  •  
secret-invasion_6ofr6H

© Marvel Studios

Heeft Nick Fury (Samuel L. Jackson) nog wel zin om de wereld te redden?

Eén vraag spookte tijdens het kijken van de eerste twee afleveringen van Secret Invasion onafgebroken door mijn hoofd: heeft acteur Samuel L. Jackson nog wel lol in zijn werk? Niet zozeer in het acteren in het algemeen, maar vooral in het vertolken van de rol van Nick Fury, directeur van de Amerikaanse speciale veiligheidsdienst S.H.I.E.L.D. en mastermind achter de Avengers, met wie we voor het eerst kennis maakten aan het einde van de eerste Iron Man-film in 2008.

Inmiddels zijn we vijftien jaar en vele films (en fases) verder. Jackson (pardon: Fury) is op zijn zachtst gezegd uitgeblust. Fury is de ‘snap’ uit Avengers: Infinity War (2018) – waarmee Thanos (Josh Brolin) met één vingerknip de helft van alle wezens in het universum, waaronder Fury zelf en zijn rechterhand Maria Hill (Cobie Smulders), wegvaagde – nooit helemaal te boven gekomen. Dus besluit Fury, nadat hij in Avengers: End Game (2019) weer is terug getoverd, dat het tijd is voor een lange ruimtevakantie.

secret-invasion_itwpOR

© Marvel Studios

Er is alleen één probleem: in Captain Marvel (2019) had Fury namelijk beloofd de Skrulls, een ontheemd buitenaards ras dat zich in alles en iedereen kan veranderen, aan een nieuw thuis te helpen. Terwijl Skrull-leider Talos (Ben Mendelsohn, Star Wars: Rogue One) Fury het voordeel van de twijfel gunt, zijn soortgenoten Gravik (Kingsley Ben-Adir) en diens vertrouweling G’iah (Emilia ‘Daenerys’ Clarke) het wachten meer dan zat. Als Fury hen geen nieuwe wereld geeft, dan nemen ze de aarde toch gewoon in?  Maar hoe wapen je je tegen een buitenaardse vijand die zich kan veranderen in wie die maar wil?

secret-invasion_9l9dzP

© Marvel Studios

Toegegeven, het is niet helemaal Jacksons schuld dat Secret Invasion voor de kijker zo’n uitdaging is om doorheen te komen. Het personage heeft gewoon niet genoeg diepgang om in zijn eentje een hele film of serie te dragen. Fury is een beetje zoals de haai in Jaws, hij werkt het beste in kleinere doses. Ook de antagonist en het verhaal blijven hangen in de middelmaat. Dat ieder mens in theorie een Skrull kan zijn is de eerste keer een goede gimmick, maar na poging vier geloof je het wel.

secret-invasion_jvOs70

© Marvel Studios

Toch valt niet te ontkennen dat het vuur (pardon voor de woordgrap) uit Fury lijkt te zijn verdwenen. En dan maakt het niet uit hoeveel talent, zoals Olivia Colman als genadeloos efficiënte MI6-agente Sonya Falsworth, je hier tegenover zet.

Wanneer zelfs de muziek harder zijn best doet dan de hoofdrolspeler, heb je toch een probleem.

Secret Invasion S01. Vanaf 21 juni elke week een nieuwe aflevering bij Disney+

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!