de Lagarde

Scrooge: A Christmas Carol: vrek is te sympathiek

  •  
02-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
233 keer bekeken
  •  
Scrooge: A Christmas Carol
De tiende animatieverfilming van Dickens’ novelle voegt weinig toe aan de filmgeschiedenis.
A Christmas Carol , de welbekende novelle van romancier Charles Dickens uit 1843, is al ontzettend vaak verfilmd. Scrooge: A Christmas Carol is de tiende animatiefilm over de inhalige vrek die dankzij drie geesten op kerstavond inziet dat hij zijn leven moet beteren. Filmmaker Stephen Donnelly – die debuteert met deze Netflix-productie – neemt in die zin een aanzienlijk risico: waarom zou je dit verhaal nogmaals willen verfilmen? Wat is de meerwaarde van nóg een Christmas Carol ? Welnu, Donnelly voegt naast een keur aan liedjes tijdreizen en een speelse esthetiek – zo ziet de Geest van Voorbije Kerstmis, een fijn rol van Olivia Colman, eruit als een kaars - toe aan het verhaal.
Maar Donnelly’s toevoegingen, waarmee hij het bronmateriaal op een originele manier probeert te benaderen, sorteren niet een bevredigend effect. Naast de eigenzinnige sprongen in de plot wijkt Scrooge: A Christmas Carol nauwelijks af van de verhaallijn uit Dickens' boek. Daarnaast overtuigt Luke Evans, die Ebenezer Scrooge speelt, niet helemaal. De rol van Scrooge past misschien beter bij een oudere man, of om maar iemand te noemen, bij een type als brombeer als Nick Offerman. Evans' stem klinkt simpelweg te gepolijst. En Scrooge wordt van meet af aan als ietsjes te sympathiek opgevoerd – de sympathie voor het personage moet juist geleidelijk worden opgewekt bij de kijker.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Scrooge: A Christmas Carol
Andere acteurs zijn wel goed gecast. Jessie Buckley speelt Isabel Fezziwig, de vrouw van wie Scrooge de kneepjes van het kapitalistische vak leert – hoewel hij niet in haar voorbeeld zijn werknemers op een fatsoenlijke wijze behandelt. En Jonathan Pryce speelt Jacob Marley, de overleden kompaan van Scrooge. Maar Buckley en Pryce nemen met hun prima acteerwerk niet het feit weg dat Donnelly’s additie aan de Dickenscanon weinig betekenisvol is.
Scrooge: A Christmas Carol, vanaf 2 december 2022 op Netflix
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!