de Lagarde

Scouts Honor: The Secret Files of the Boy Scouts of America: opzienbarend en aangrijpend

  •  
06-09-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
164 keer bekeken
  •  
Scouts_Honor_The_Secret_Files_of_the_Boy_Scouts_of_America_00_15_37_04

© Netflix

Documentairemaker Brian Knappenberger ontmaskert de Amerikaanse scoutingorganisatie en laat eveneens talloze slachtoffers van kindermisbruik aan het woord in ambitieuze film. 

Ze werden de ‘red flag files’ of de ‘perversion files’ genoemd; het bestand van de Boy Scouts of America waarin nauwgezet werd bijgehouden welke mannen verantwoordelijk werden gehouden voor kindermisbruik en erger. Toen deze geheime databank in 2010 tijdens een rechtszaak op verzoek van de rechter moest worden geopenbaard, bleek dat de jeugdorganisatie decennialang álle misbruikzaken de kop in had gedrukt. Documentairemaker Brian Knappenberger schetst in Scouts Honor: The Secret Files of the Boy Scouts of America dat die geheimhouding eigenlijk helemaal niet zo opzienbarend is: de scouting is per definitie aantrekkelijk voor pedofielen.

Die gedachte wordt in de documentaire onderschreven door een oud-agent die rond 2000 een hoge functie krijgt bij de Amerikaanse scouting. Hij ontdekt dat er niets aan preventie wordt gedaan. Knappenberger toont vervolgens parallellen met het onderzoek naar misbruik in de katholieke kerk en probeert het taboe rondom het praten over kindermisbruik (het eufemistische taalgebruik) bloot te leggen. Slachtoffers van toen (van de jaren 70 tot in de jaren 2000) leggen tegelijkertijd voor de camera onomwonden en met de nodige durf uit wat hen is overkomen. Die getuigenissen zijn bijna onverteerbaar. Vooral de wijze waarop deze mannen vertellen hoezeer hun jeugdjaren zijn verpest door hun scoutingleider.

Scouts_Honor_The_Secret_Files_of_the_Boy_Scouts_of_America_00_49_59_06

© Netflix

Knappenberger interviewt ook een hoge pief van de Boy Scouts of America die zo’n beetje alles weerspreekt, en dat helpt weer om de hypocrisie en het kwaadaardig denken van die man te tonen. De documentairemaker probeert in die zin alle facetten, ook de rechtszaken die de laatste jaren speelden en het faillissement van de scouting (een excuus om vervolging te ontlopen), aan te stippen in zijn film. Dat is een knappe missie, die misschien iets te ambitieus is. De film eindigt niettemin met de mededeling dat het ledenaantal van de Amerikaanse scouting met rasse schreden daalt, maar dat er nog steeds ouders zijn die hun kinderen aanmelden – zij moeten deze film gaan zien, zoveel is duidelijk.

Scouts Honor: The Secret Files of the Boy Scouts of America, vanaf woensdag 6 september 2023 bij Netflix

Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!