Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Savior Complex S01E01: onvervalste poverty porn

  •  
27-09-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
193 keer bekeken
  •  
SaviorComplex

© HBO

Er mankeert van alles aan deze driedelige documentaire over een jonge Amerikaanse weldoener die in Uganda een kliniek opent. 

De Amerikaanse Renee Bach richt in 2009 op 19-jarige leeftijd in Uganda de non-profitorganisatie Serving His Children op. Ingegeven door God begint ze zich in de kliniek die ze opricht te ontfermen over zieke kinderen. Er is echter een nijpend probleem: Bach is niet medisch geschoold. Uiteindelijk overlijden er honderden patiënten in de kliniek. Totdat een verpleegkundige de wanstaltige wanpraktijken van Bach aan het licht brengt. Veel kinderen, die lijden aan honger, sterven doordat Bach een infuus bij hen aanbrengt. Hierdoor ontstaat het zogeheten refeeding syndrome: kinderen krijgen ineens te veel calorieën binnen en raken nog meer verzwakt.

Documentairemaker Jackie Jesko poogt in Savior Complex te achterhalen waarom types als Bach doen wat ze doen. Bach zelf werkte ook mee aan de film. In de openingsscène beklaagt ze zich over hoe ze in de media is neergezet: als ‘seriemoordenaar’. Omringd door haar adoptiekinderen, die ook afkomstig zijn uit Uganda, vertelt ze dat ze juist goede daden wilde verrichten. Meteen rijst de vraag: waarom zou je iemand als Bach willen interviewen? Waarom zou je haar een podium bieden? Nog erger zijn de beelden van ernstig verzwakte kinderen. Ja, hun gezichten zijn geblurred, maar je krijgt wel mee om wie het gaat.

savior-complex_0(1)

© Marshall Foster / HBO

Savior Complex is onethisch, is onbedoelde poverty porn. Het is een reeks over de exploitatie van mensen die zelf deelneemt aan die exploitatie door die aangrijpende beelden te tonen. Kwalijk is daarnaast de ruimte die Bach krijgt om zichzelf vrij te pleiten. Jesko heeft de serie gemaakt om mensen bewust te maken van het feit dat veel Afrikaanse landen geen witte redders nodig hebben. Dat had ook op een andere manier gekund.

Savior Complex, vanaf woensdag 27 september 2023 bij HBO Max

Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!