Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Saint X S01E01-02: generieke coming-of-age-thriller

  •  
06-06-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
184 keer bekeken
  •  
SAINTX_106_PA_01578RT[3] (2)

© Hulu / Disney

In soapy serie is te zien hoe een jonge vrouw overlijdt tijdens een vakantie op de Cariben. Is het een ongeluk? Of zit er meer achter? 

Tijdens een vakantie naar de Cariben komt twintiger Alison Thomas (West Duchovny) om vlak bij een rots in een lagune. Haar doodsoorzaak is onduidelijk. De lokale autoriteiten noemen het ‘een ongeluk’, maar haar familie verdenkt twee mannen die werkzaam zijn op het resort waar ze verbleven. 20 jaar later gaat Alisons zusje Emily (Alycia Debnam-Carey) opnieuw op onderzoek uit. Ze wil de ware toedracht rondom de tragedie achterhalen. Saint X speelt zich zodoende af in twee tijdslijnen. Zo laat showrunner Leila Gerstein in het verleden zien hoe Alison tijdens de vakantie bevriend raakt met resortmedewerkers Gogo (Josh Bonzie) en Edwin (Jayden Elijah).

Gerstein is onder meer bekend als schrijver van The O.C. en Gossip Girl en Saint X is van hetzelfde soapy laken een pak. Zo is Alison een typische weifelende jongeling die niet weet wat ze met haar leven aan wil. Daarmee wil de maker insinueren dat haar dood misschien zelfmoord was. Hoewel Saint X ook erg draait om hoe westerlingen zich op vakanties in de derde wereld vaak als kolonialen gedragen. In die zin is het geen verrassing dat de zwarte mannen na Alisons dood direct als de daders aangemerkt worden. Hoewel die boodschap er wel érg dik bovenop ligt en Saint X uiteindelijk ook niet echt oprecht geïnteresseerd lijkt in die ongelijkheid.

SAINTX_101_PA_00263RT[2] (1)

© Hulu / Disney

Het verhaal, dat gebaseerd is op het gelijknamige boek van Alexis Schaitkin, laat zich vooral omschrijven als een generieke coming-of-age-thriller over jonge mensen met dromen. En dat die dromen voor iemand als Alison, die voor haar dood studeert aan Yale, makkelijker te verwezenlijken zijn dan voor Gogo en Edwin, de mannen met wie ze zich op een gegeven moment inlaat.

Saint X, vanaf woensdag 7 juni 2023 bij Disney+

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!