de Lagarde

Russian Doll S02E01-03: gelukkig hebben we Nadia nog

  •    •  
19-04-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Russian Doll
De tijdgoden zijn nog niet klaar met Nadia Vulvokov.
Het eerste seizoen van Russian Doll  was als een frisse wind. Niet eens zozeer vanwege het inmiddels wel bekende Groundhog Day-plot , waarin een slachtoffer gedoemd is iedere keer dezelfde dag opnieuw te beleven tot hij/zij een wijze levensles heeft geleerd. Maar vooral vanwege het slachtoffer zelf: Nadia Vulvokov (Natasha Lyonne, Orange Is the New Black ), een 36-jarige vrouw met de ziel – en de stem - van een tachtigjarige Jiddische tante. Nadia rookt als een ketter, heeft nog geen pilletje of poedertje gevonden dat haar niet aanstaat, stopt zonder pardon de hand van een man in haar onderbroek om aan te geven dat ze geïnteresseerd is en spreekt het woord kakkerlak (‘cockroach’) standaard uit als cock-a-roach.
Nadia reageert in het eerste seizoen redelijk laconiek op het feit dat ze gedoemd lijkt te zijn de rest van haar leven haar 36 ste  verjaardag te moeten her(be)leven, al betekent dit niet dat ze zich zomaar gewonnen geeft. De verhaallijn is simpel maar doeltreffend, waarbij zowel Nadia als de kijker steeds meer doordringen tot de kern: Nadia’s moeizame jeugd met haar getroebleerde moeder (Chloë Sevigny, Big Love ) die zelf de 36 nooit gehaald heeft.
Russian Doll
Het tweede seizoen kampt een beetje met het probleem waar ook veel filmvervolgen aan lijden: alles moet een tweede keer grootser en complexer. In seizoen 1 werd dezelfde dag steeds herhaald, in seizoen 2 reizen Nadia en Alan Zaveri (Charlie Barnett) – een medelotgenoot uit seizoen 1 – terug in de tijd. In het eerste seizoen herhaalde de dag zich automatisch iedere keer wanneer Nadia het leven liet, in seizoen 2 kan Nadia zelf de keuze maken door de tijd te reizen door in en uit een metro te stappen.
Russian Doll
Eén ding blijft wel vertrouwd: de onverstoorbaarheid van Nadia. Ze neemt iedere situatie zoals deze komt. Nadia heeft in aflevering 1 dan ook nog geen 60 seconden nodig om zich te realiseren dat de tijdgoden haar niet vergeten zijn, wanneer ze zich plotseling in een New Yorkse metro uit 1982 blijkt te bevinden. En wanneer ze vervolgens in haar jaszak een visitekaartje van een louche club vindt met daarop een boodschap van iemand genaamd ‘Chez’ (Sharlto Copley, District 9 , The A-Team ), natuurlijk gaat ze dan op onderzoek uit!
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Russian Doll
Het is nooit een straf om naar Nadia/Natasha Lyonne te kijken, al kan zelfs zij niet voorkomen dat de aandacht rond de derde aflevering een beetje begint af te dwalen. Dat komt deels door de vele intermezzo’s met Alan – ook in seizoen 1 de zwakkere schakel - maar vooral ook door het veel loggere tijdreisplot. Seizoen 1 was opvallend ingetogen, seizoen 2 lijdt aan overkill.
Russian Doll S02, vanaf 20 april 2022 op Netflix
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!