Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Royal Crackers S01E01: opzichtige diarreegrappen

  •  
03-04-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
81 keer bekeken
  •  
Royal Crackers
Animatieserie over een familiebedrijf dat crackers produceert mist eigenheid en oogt gedateerd.
Foto credit: Adult Swim
De continuïteit van een familiebedrijf dat zoute snacks produceert komt in het gedrang wanneer de stokoude patriarch na een ongelukkige samenkomst van omstandigheden in een coma raakt. Het is namelijk onduidelijk wie zijn opvolger is. Dus zitten onder meer zijn zoons Stebe (Jason Ruiz is tevens showrunner) en Theo (Andrew Santino) met een probleem. En wat als vaderlief komt te overlijden, wie erft dan wat? Ook dat blijkt een pijnpunt: de advocaat van de ondernemers heeft namelijk per abuis onlangs zijn kont met het testament afgeveegd. Dat is een running gag in de pilotaflevering van Royal Crackers : de strafpleiter houdt immens van hamburgers, maar kent ook de bruine consequenties.
Ruiz zet in die zin meteen de tamelijk kinderachtige toon. Poepgrappen zijn inherent aan een goede komediereeks, maar mogen best ingenieus zijn in plaats van ordinair. Theo is daarnaast overduidelijk een artefact uit de jaren negentig die het als bassist met een toerverleden liever over Papa Roach en Limp Bizkit heeft dan over de crackers die zijn familiebedrijf graag slijt aan nietsvermoedende klanten (het zoutgehalte blijkt namelijk niet al te best). Dit alles, een serie over de perikelen binnen een bedrijf nadat de grote baas uit beeld verdwijnt, doet denken aan een keur aan andere series. Hoewel er een titel waar Royal Crackers van meet af aan een knipoog naar lijkt: The Righteous Gemstones.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Het grote verschil tussen de twee is het gebruik van zelfspot. Daar ontbreekt het enigszins aan in Royal Crackers , terwijl vrijwel elke scène in The Righteous Gemstones in het teken staat van: hoe ver kan ik gaan zonder dat het een parodie van een parodie wordt? Ruiz gaf zelf in interviews aan dat hij dol is op de dialoog en esthetiek van Beavis and Butthead en net als andere kids die opgroeiden in de jaren negentig ooit zelf een animatieserie zou willen maken. Daar is hij in geslaagd, maar tegelijkertijd openbaart zich in Ruiz’ woorden ook het probleem met Royal Crackers : de serie mist eigenheid en voelt buitengewoon gedateerd.
Royal Crackers S01, vanaf 3 april 2023 op HBO Max
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!