Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Resident Alien S01E01-09: is er een alien in de zaal?

  •  
01-03-2024
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
817 keer bekeken
  •  
resident-alien_qKjyVi

© Syfy

Het kluizenaarsbestaan van dokter Harry wordt ruw verstoord wanneer een collega dood wordt aangetroffen. Er is wel één klein probleempje: Harry is geen dokter, hij is niet eens een mens.

Het loopt allemaal niet helemaal zoals Harry Vanderspeigle (Alan Tudyk, Firefly) had voorzien. Het liefst had hij in alle rust en anonimiteit zijn tijd in een slaperig dorpje in Colorado uitgezeten, tot hij zijn geheime missie kan voltooien. Maar de plotse dood van een lokale dokter gooit roet in het eten. Want laat Harry nu net in de wijde omgeving de enige andere – nog levende – dokter zijn.

Er is wel één klein probleempje: Harry is eigenlijk geen dokter. Hij is niet eens een mens. Vier maanden eerder stortte hij met zijn ruimteschip neer op aarde en nam toen de identiteit en de vorm aan van de echte Harry, die zich nu ergens op de bodem van het meer bevindt.

Resident Alien

© Syfy

Met frisse tegenzin begeeft Harry zich dan ook onder de mensen, die hem, ondanks al zijn eigenaardigheden en onaangepaste gedrag, toch accepteren voor wie hij lijkt te zijn. Vooral doktersassistente Asta (Sara Tomko) voelt al snel een speciale band met Harry, in wie ze een medebuitenbeentje herkent. Alleen Max (Judah Prehn), de zoon van de burgemeester (Levi Fiehler), kan door een genetische mutatie Harry zien voor wie hij werkelijk is.

Resident Alien

© Syfy

De rol van arrogante alien die moet doen alsof hij een mens is zit Alan Tudyk als gegoten. Veel van de humor komt voort uit het feit dat Harry als mens een stuk minder overtuigend is dan hij zelf denkt (als robot Sonny in I, Robot had hij meer succes). De grootste aantrekkingskracht van Resident Alien zit dan ook in de scènes waarin Harry zich onder de mensen begeeft en zich, via voice-over, verwondert over deze bizarre en ondergeschikte wezens. Iedere creditsequentie gaat ook gepaard met een hilarische vliegtuigflyer/gebruikershandleiding, met onder andere plaatjes die laten zien dat je een net gelegd ei wel en een pasgeboren baby niet in een koekenpan mag bereiden. ‘Alcohol heeft vast een ander effect op mensen dan op ons’, mijmert hij nadat hij een enorme kater heeft overgehouden aan het drinken van grote hoeveelheden lokale whisky. ‘Anders zouden ze het spul vast nooit aanraken.’ Ook leert hij Engels van oude afleveringen van Law & Order.

Resident Alien

© Syfy

Naast al deze dwaasheden pruttelt het plot op de achtergrond lekker door. Zo is er het mysterie rond de dood van Harry’s voorganger, begint Max een tegenoffensief om te bewijzen dat Harry echt een alien is, en is ook een militaire schaduwoperatie Harry op het spoor. En dan is er nog Harry’s geheime missie, die, zo blijkt aan het einde van aflevering één, weinig goeds voorspelt voor de toekomst van de mensheid.

Resident Alien

© Syfy

Harry is een fascinerend personage. Zijn onverholen superioriteitscomplex en de taak die hij op aarde uit moet gaan voeren maken hem – begrijpelijkerwijs - niet heel sympathiek. Toch leef je met hem mee. Je wil niet dat hij zijn missie volbrengt, maar tegelijkertijd wil je hem niet ontmaskerd zien.

Resident Alien

© Syfy

Iets soortgelijks gebeurt er ook bij de meeste andere personages: Max is bloedirritant, maar ook bewonderenswaardig inventief. Barkeeper D’Arcy’s (Alice Wetterlund) wanhopige zoektocht naar een vrijgezelle man is ietwat treurig, maar ze is, wanneer het erop aankomt, ook een bikkelharde held. Ieder personage heeft meer diepgang dan gedacht en minstens één verzoenende eigenschap (een beetje een omgekeerde Big Sky dus). Behalve misschien Jimmy, Asta’s ex met de losse handjes, en Lisa, het gewetenloze lid van de schaduwoperatie die het op Harry gemunt heeft.

Resident Alien S01, vanaf vrijdag 1 maart 2024 in zijn geheel op Netflix

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!