Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Reservation Dogs S01E01-04: rondhangen op het reservaat

  •  
13-10-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Reservation Dogs
Wat betreft samenstelling van de cast en crew is Reservation Dogs sowieso al baanbrekend. Maar de makers hebben ook echt iets te vertellen.
Foto credits: Hulu
De vier jongelingen in Reservation Dogs hebben eigenlijk maar één belangrijk doel voor ogen: weg uit het reservaat in Oklahoma waar ze al hun hele leven wonen. Uiteraard is dit makkelijker gezegd dan gedaan.
Beetje bij beetje sprokkelen ze geld bij elkaar, soms op legale, maar vaker op minder legale wijze. Helemaal aan het begin stelen ze een bestelbusje om door te verkopen aan een heler. Ook aan de inhoud – dozen vol chips – verdienen ze een centje bij. Niet iedereen is even gemotiveerd om hun doelstelling te bereiken. Elora (Devery Jacobs), vernoemd naar de baby uit Willow, wil het liefste weg. Bear (D’Pharaoh Woon-A-Tai), de facto leider, zit meer verankerd in de plek waar hij met zijn alleenstaande moeder Rita (Sarah Podemski) woont. Terugkerende visioenen van een overleden voorouder – inclusief hoofdtooi – doen hem ook twijfelen: is dit het pad dat hij moet volgen?
Reservation Dogs
Wat betreft samenstelling is Reservation Dogs sowieso al baanbrekend. Niet alleen is de serie opgenomen op locatie, het Muscogee Nation Reservaat in Oklahoma; ook de schrijvers, regisseurs en het overgrote deel van de cast zijn inheems-Amerikaans. (Medebedenker Taika Waititi is Maori.) Maar makers Sterlin Harjo (tevens showrunner) en Waititi (Jojo Rabbit, Thor: Ragnarok) hebben daarnaast ook echt iets te vertellen.
Reservation Dogs
Het verhaal is zowel heel eigen als universeel. Doelloze hangjongeren, die niets liever willen dan het gehucht waar ze zijn opgegroeid inruilen voor de belofte van de grote stad – of, in dit geval: Californië – alsof alle problemen dan opeens als sneeuw voor de zon zijn verdwenen, kom je overal ter wereld tegen. Dat de jongeren vanuit bijgeloof een uil – zelfs wanneer het slechts een beeltenis is – niet in de ogen willen kijken, is dan weer wel erg specifiek. Toch is Reservation Dogs meer weemoedig dan deprimerend, met een fijne droge humor. ‘Zeg het me als je iets gaat stelen, dan schrijf ik het af’, aldus de winkelbediende tegen hanggroeplid Cheese (Lane Factor).
Reservation Dogs
In een paar simpele pennenstreken weten de makers de personages neer te zetten. Van de lokale heler met een opvallende hoeveelheid triviale feiten over Willow en de sarcastische baliedame van het ziekenhuis, tot politieagent Big (Zahn McClarnon, Fargo, Westworld, Hawkeye ) die zich drukker maakt over suiker (‘Suiker is munitie van de witte man. Energiedrankjes zijn natuurlijk. Die zijn gemaakt van energie’) dan over (kleine) criminaliteit. Moeder Rita had ook zo een zielenzuster van Sam Fox (Pamela Adlon) in Better Things kunnen zijn, in de manier waarop ze haar zoon probeert te beschermen tegen zijn teleurstellende vader (en haar nietsnut van een ex).
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Reservation Dogs
Het zijn de vier jonge hoofdrolspelers die de serie dragen. Cheese is de filosoof, Elora de nuchtere rationalist. Lid nummer vier, Willie Jack (Paulina Alexis), is een wereld op zichzelf. Woon-A-Tai heeft wat betreft natuurlijk charisma wel wat weg van een jonge Benicio del Toro, een grote jongen met een klein hartje, die zich zelfs tijdens de diefstal van de bus nog druk maakt om de rijveiligheid (Elora weigert haar riem vast te doen). Een van de meest onverwacht aandoenlijke scènes komt daarna, wanneer Bear stiekem de portemonnee van zijn moeder uit haar tasje pakt… om er extra geld in te stoppen.
Reservation Dogs
Ogenschijnlijk gebeurt er niet zo veel, maar waar de vier ‘Rez Dogs’ ook naartoe slenteren, je wilt met ze mee.
Reservation Dogs S01, vanaf 13 oktober 2021 op Disney+
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!