Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

ReMastered S01E01: moordaanslag blijft op de achtergrond

  •  
13-10-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
Remastered: Bob Marley
De eerste aflevering van de documentaireserie over muzikale mysteries richt zich verrassend weinig op de aanslag op Bob Marley.
De annalen van de popmuziek zitten vol intrigerende geheimen. Is Elvis Presley nou echt dood? Hoor je satanische boodschappen wanneer je Stairway to Heaven achterstevoren draait? Waarom is Nickelback zo populair? Met de documentaireserie ReMastered hoopt Netflix antwoorden te geven op brandende vragen bij de muziekliefhebber.
In de première staat reggaelegende Bob Marley centraal. In 1976 bestormden zeven gewapende mannen het huis van de muzikant, waarbij Marley’s vrouw Rita in haar hoofd geraakt werd en zijn manager Don Taylor in zijn borst en in zijn benen. Bij de zanger schampte een schot zijn borst en raakte een kogel zijn arm. Bizar genoeg vielen er geen doden bij de aanslag.
En hoewel ReMastered antwoorden belooft, komt er in een uur tijd vooral een uitleg van de politieke situatie op Jamaica naar voren, met Marley - toch de muzikale talisman van het eiland - ergens op de achtergrond van die strijd. Een strijd die op dat moment gevoerd wordt door de twee politieke partijen op Jamaica: de socialistische People’s National Party en de conservatieve Jamaica Labour Party.
De partijen gebruiken allebei lokale bendes om invloed op de bevolking van Jamaica uit te oefenen, wat leidt tot een enorme hoeveelheid schietpartijen op straat. Marley neemt zich voor om geen partij te kiezen; de zanger wil er zijn voor de gehele bevolking van het land. Daarom besluit hij op 5 december 1976 een benefietconcert te geven, waarmee de muzikant hoopt het geweld af te laten nemen. Twee dagen voor dat optreden dringen de schutters zijn huis binnen. Marley overleeft de aanslag, en laat zich niet uit het veld slaan: twee dagen later staat hij op het podium.
Over de aanslag doen de meest wilde verhalen de ronde. De geruchten gingen dat Marley zich tóch ingelaten had met de socialistische partij, en dat de CIA - dat Jamaica als een nieuw Cuba zou zien - het Rode Gevaar wilde tegenhouden. Maar in plaats van echt diep in te gaan op de aanslag op de zanger, blijft ReMastered ergens hangen tussen een levensloop van Bob Marley en een beschrijving van de verdere ontwikkelingen in de Jamaicaanse politiek. Interessant, maar uiteindelijk blijven er toch meer vragen dan antwoorden over.
In latere afleveringen duikt ReMastered onder meer in de dood van Sam Cooke, of Robert Johnson daadwerkelijk zijn ziel aan de duivel verkocht en wat Johnny Cash deed toen president Nixon hem uitnodigde in het Witte Huis.
ReMastered S01, de eerste aflevering is vanaf 12 oktober te zien op Netflix. Vervolgens wordt er elke maand een nieuwe aflevering vrijgegeven.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!