de Lagarde

Ram Dass, Going Home: een ode aan het leven

  •  
08-04-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
181 keer bekeken
  •  
Ram Dass
In zijn nadagen reflecteert de 80-jarige spirituele leider over het menselijke bewustzijn, de liefde, het leven en de dood.
De openingsscène van de korte documentaire Ram Dass, Going Home dompelt je direct onder in die spirituele zelfreflectie: 'Wij zijn zielen. Als zielen zijn we niet onderhevig aan tijd of ruimte. We zijn oneindig', aldus de Amerikaanse spirituele leider Ram Dass.
Ram Dass, vroeger bekend als Richard Alpert, is een voormalige Harvard-professor (klinische psychologie) die voorstander was van het creëren van een verruimd bewustzijn – met of zonder LSD. Alpert vertrok naar India, groeide spiritueel en transformeerde in Ram Dass. Als spirituele leider bracht hij in 1971 het boek Remember, Be Here Now uit. Het is één van de eerste gidsen voor geïnteresseerden die niet als hindoe zijn geboren om een yogi te worden, geschreven door iemand die zelf geen hindoe is.
In 1997 kreeg Ram Dass een ernstige beroerte, waardoor hij tot zijn grote frustratie gedeeltelijk verlamd raakte, en inmiddels nadert het einde van zijn leven. Regisseur Derek Peck (Marina Abramovic and The Institute) creëert een abstracte, vloeiende documentaire die naadloos aansluit op het personage van Ram Dass – met bijbehorende slow motion-scènes en spiritueel ingestelde muziek.
De spirituele leider woont en revalideert op Maui, Hawaï. Peck geeft Ram Dass alle ruimte en observeert de intieme details van zijn dagelijkse leven: van zijn huis en natuurlijke omgeving tot zijn persoonlijke oefeningen en meditaties. Ram Dass geeft een intiem interview over de kern van zijn levensleer en het menselijke bewustzijn (hoe hij dit alles relateert aan God), terwijl hij zich voorbereidt op het grote mysterie daarbuiten. Met dit uitgangspunt heeft de documentaire het potentieel om prekerig of pretentieus te worden, maar gelukkig is dat hier niet het geval.
Ram Dass’ inzichten over de intimiteit tussen leven en dood en hoe hun constante dans door de duisternis ons licht brengt, stemt tot nadenken over je eigen overtuigingen. Ram Dass, Going Home is een kalmerende documentaire over een intrigerende spirituele leider.
 
 
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!