Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Quiz Lady: Awkwafina + Sandra Oh = kostelijk vermaak

  •  
03-11-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
218 keer bekeken
  •  
quiz-lady_aflx1f

© Hulu / 20th Century Fox

Duizendpoot Awkwafina speelt een kantoormedewerker die zich ontpopt als quiztalent in komedie die uitblinkt in sympathieke personages. 

Awkwafina is zo langzamerhand een ster geworden in het spelen van types die teleurgesteld zijn in het leven. Zie bijvoorbeeld Nora from Queens, een tragikomediereeks waarin de actrice, rapper en comédienne een New Yorker speelt wiens carrièrewensen nog lang niet in vervulling zijn gegaan. In Quiz Lady geeft Awkwafina gestalte aan Anne: een ingedutte dertiger met een kantoorbaan. Haar grote liefde is haar Franse Buldog Linguini. Op haar werk wordt ze schromelijk door haar collega’s genegeerd. Totdat Anne viral gaat, nadat haar onuitstaanbare zus Jenny (Sandra Oh) haar heimelijk filmt tijdens het kijken van een televisiequiz.

Anne blijkt namelijk een groot quiztalent. Alle Oscarwinnaars voor beste film? Geen probleem. Literatuurvragen? Geen probleem. Biologie? Eitje. Anne’s gave dient ook een doel in Quiz Lady: de moeder van Anne en Jenny heeft een schuld die ingelost moet worden. De dames willen eigenlijk niets met moederlief te maken hebben totdat Linguini wordt ontvoerd. Dan wordt Anne min of meer gedwongen om zich aan te melden voor de quiz. De premisse van deze komedie is dan ook vrij overzichtelijk: Anne moet met behulp van haar zus (Sandra Oh speelt een heerlijk onuitstaanbare vrouw bij wie alles mislukt) tot bloei zien te komen.

quiz-lady_pgOLst

© Hulu / 20th Century Fox

En Oh en Awkafina, en dat komt geenszins als een verrassing, zijn zéér aan elkaar gewaagd. Anne is serieus; Jenny ouwehoert erop los. Jenny houdt van risico’s; Anne speelt liever op safe. De scène waarin ze samen hints spelen is buitengewoon kostelijk. En dan zijn er nog kekke bijrollen van onder meer Will Ferrell (als de aaibare quizmaster), Jason Schwartzman (als een vervelende quizkandidaat) en Tony Hale (als een hotelhouder).

quiz-lady_uxft2m

© Hulu / 20th Century Fox

Het enige pijnpunt is dat de film halverwege inkakt. Dan ligt de nadruk te veel op het quizelement en te weinig op de relatie tussen de zussen. Maar luttele scènes later herpakt Quiz Lady zich weer; een komedie die zich vooral onderscheidt dankzij de sympathieke personages.

Quiz Lady, vanaf vrijdag 3 november 2023 bij Disney+

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!