Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Pretty Little Liars: Summer School S01E01: meer dan hommage aan horror

  •  
08-05-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
886 keer bekeken
  •  
PrettyLittleLiarsmalia-pyles-chandler-kinney-maia-reficco-bailee-madison-zaria

© Karolina Wojtasik / HBO Max

Terwijl de hoofdpersonen hun trauma’s proberen te begrijpen, dient zich in dromerige seizoensopener alweer een nieuwe killer aan.

Na tien afleveringen van Original Sin heet het tweede deel van deze reboot van Pretty Little Liars Summer School. De plot gaat eerst overigens nog verder bij waar het eerste seizoen eindigde: met Archie op een wraakzuchtige missie. Hij stond immers op het punt om Chip (Carson Rowland) een kopje kleiner te maken. Daar blijkt Archie in geslaagd. Chips dood levert smeuïge materie op. Tabby (Chandler Kinney) heeft namelijk een video gemaakt waarin ze Chip ontmaskert als verkrachter van haar en Imogen (Bailee Madison), tot groot ongenoegen van Chips moeder (Carey van Driest); zij wil dat haar zoon op een positievere manier herdacht wordt.

Dat is natuurlijk niet de belangrijkste verhaallijn: die draait om overleven. Het verhaal speelt zich eerst nog af rond de feestdagen, maar verschuift al snel naar een half jaar later. Het is de opmaat naar de zomer en Tabby, Imogen, Faran (Zaria), Minnie (Malia Pyles) en Noa (Maia Reficco) verheugen zich op een lange vakantie. Dat blijkt echter geen optie: ze zijn allemaal gezakt en kunnen gedurende een korte zomerschool hun jaar alsnog halen. Ondertussen is Archie gearresteerd, maar vrezen de meiden dat hij op den duur vanwege ontoerekeningsvatbaarheid vrijkomt – hoewel het er sterk op lijkt dat een andere killer al in zijn voetsporen is getreden.

PrettyLittleLiarsmaia-reficco

© Karolina Wojtasik / HBO Max

‘Trauma verdampt niet ineens’, zegt de therapeut van de hoofdpersonen. En de vijf getraumatiseerde hoofdpersonen worden op een website aan de schandpaal genageld. Iemand heeft het opnieuw op ze gemunt. Het is een passage die zoals gewoonlijk sterk doet denken aan Scream (1996). Pretty Little Liars speelt zich net als die slasherklassieker af in een enigszins aangename droomwereld die af en toe wordt verstoord door indringende nachtmerries en is eveneens een knappe mix tussen melodrama en horror. Showrunners Roberto Aguirre-Sacasa en Lindsay Calhoon Bring laten opnieuw zien dat hun horrorserie meer is dan een hommage aan het genre.

Pretty Little Liars: Summer School, vanaf donderdag 9 mei 2024 wekelijks bij HBO Max, dat aftrapt met de eerste twee afleveringen

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!