Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Podcast van de week: Staakt! Staakt! Staakt!

  •  
22-02-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
Staakt! Staakt! Staakt!
De indrukwekkende geschiedenis van het enige openlijke protest tegen de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog.
Op 25 en 26 februari 1941 vond het enige massale protest tegen de Jodenvervolging in Europa plaats: de Februaristaking. Tachtig jaar later blikt Rob Trip terug op de gebeurtenissen voor en na het protest in Amsterdam, waarbij arbeiders massaal hun werk neerlegden. In Staakt! Staakt! Staakt! komen zowel deelnemers aan de staking, die uitleggen hoe ze met gevaar voor eigen leven het werk neerlegden, als historici aan het woord.
Het leidt tot hartverscheurende verhalen, bijvoorbeeld over de razzia van de Duitsers die uiteindelijk tot de staking leidde. Of het verhaal van Willem Kraan, een van de organisatoren van het protest, die voor zijn executie nog een brief naar zijn vrouw mocht schrijven. De dochter van Piet Tak, de andere organisator, vertelt over de martelingen die haar vader moest doorstaan.
De Februaristaking is een uniek moment van hoop en protest te midden van alle gruwelen van de Tweede Wereldoorlog. In Staakt! Staakt! Staakt! wordt de geschiedenis ervan op indrukwekkende wijze verteld.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!