Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Podcast van de week: Over haar

  •  
22-07-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
96 keer bekeken
  •  
Over haar
Carolien Borgers onderzoekt wat er gebeurt als ze zich een jaar niet scheert.
Foto credit: Anh Kiet Duong/Linda.nl
‘Harige benen, harige oksels, harige kutjes. Als je nu al over je nek gaat zou ik zeker blijven luisteren’, zijn de prikkelende openingswoorden die Carolien Borgers gebruikt voor Over Haar. In de podcast, die de cabaretière en presentatrice namens Linda maakt, richt ze zich op lichaamshaar bij vrouwen. Een vies idee? Dan is dit een uitstekende podcast om food for thought te bieden.
En het is niet alleen een theoretisch onderzoek dat Borgers doet: ze besluit om zich een jaar niet meer te scheren, om te zien hoe dat aanvoelt, en hoe haar omgeving reageert. Die reacties blijken pittig, zeker wanneer ze andere vrouwen om hun mening vraagt: ‘ik vind het lelijk’, en ‘eraf moet het, onder en boven’, klinkt het.
Naast het experiment duikt Borgers, die Over Haar luchtig en komisch aan elkaar praat, ook in de geschiedenis van de schoonheidsidealen op het gebied van lichaamshaar. Met interessante resultaten. Want wat blijkt; wanneer ze met Paulien Cornelisse de geschiedenisboeken induikt, komt ze erachter dat de schaamte voor harige benen en oksels te danken is aan een gewiekste marketingcampagne. De firma Gillette besloot begin 20ste eeuw dat het zonde was om alleen maar scheermesjes aan mannen te verkopen. De oplossing daarvoor: vrouwen het schoonheidsideaal van een glad lichaam aanpraten.
Een paar maanden nadat Editie NL haar kijkers in een controversiële uitzending vroeg of okselhaar bij vrouwen hygiënisch is of niet, geeft Over Haar wél een genuanceerde en vermakelijke kijk op het onderwerp.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!