Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Podcast van de week: Oorlogshandelingen

  •  
27-12-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
269 keer bekeken
  •  
Oorlogshandelingen
Marcel van Roosmalen en Roel Gootzen werpen een kritische blik op Nederlandse oorlogsmonumenten.
Foto credit: Roel Gootzen
Naast Weer een dag en Radio Romano (voorheen De krokante leesmap ) vond Marcel van Roosmalen tijd in zijn agenda voor nog een podcast: Oorlogshandelingen. Samen met zijn studievriend Roel Gootzen, met wie hij eerder al een compleet eigenzinnige geschiedenisles gaf in de podcast De gijzeling van Gladbeck , trekt hij langs Nederlandse oorlogsmonumenten.
Een serieuze les over de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog wordt het nooit, ook al doet geschiedenisdocent Gootzen soms een dappere poging om wat achtergrondinformatie te geven. Vaker biedt Oorlogshandelingen een soort recensie van de monumenten (vooral het Bos der Onverzettelijken in Almere krijgt het stevig te verduren), afgewisseld met persoonlijke anekdotes. Zo leidt een bezoek aan het Huis der Provincie in Arnhem tot een heerlijk verhaal over de vader van Van Roosmalen, die zo slecht met zijn directe collega kon opschieten, dat zijn baas besloot een gordijn tussen de bureaus van de mannen te hangen.
‘Ik weet niet hoeveel Marcel van Roosmalen Nederland kan verdragen’, vroeg de schrijver en journalist zich af in een interview met BNNVARA. Oorlogshandelingen bewijst dat we nog lang niet uitgekeken zijn op de gortdroge observaties van Van Roosmalen.  
Oorlogshandelingen  is te beluisteren via Podimo
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!