Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Podcast van de week: Ons succesverhaal

  •  
30-11-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Yula Altchouler
Vluchtelingen van de jaren 90 blikken met indrukwekkende verhalen terug op hun jaren in Nederland.
Foto credit: Masha Osipova
In de jaren negentig vonden veel Nederlanders, net als nu, dat ons land geen vluchtelingen op moest nemen. Tijdens die crisisjaren vluchtte Yula Altchouler op 11-jarige leeftijd met haar ouders van Moskou naar Nederland. Hier kwam ze, samen met andere vluchtelingenkinderen, in een rondreizende theatervoorstelling tijdens het Vertelfestival terecht.
Ruim 25 jaar later besluit Altchouler om de andere deelnemers aan die theatervoorstelling op te zoeken. Onder de titel Ons succesverhaal maakt ze een tweedelige documentaire waarin ze spreekt met lotgenoten als Petra Katanic, die vanuit Joegoslavië naar Nederland kwam, om vervolgens door haar vader terug naar haar thuisland ontvoerd te worden. Of Alberto Arifi uit Kosovo, die uitgroeide tot een platenproducer die met rappers als Typhoon en Snelle samenwerkte.
Met Ons succesverhaal brengt Altchouler aangrijpende verhalen samen. Haar interviewkandidaten kijken met een combinatie van weemoed en verdriet terug naar hun eerste jaren in Nederland. Het zijn herinneringen die het leven van vluchtelingen (die van toen, maar ook die van nu) in een indrukwekkend nieuw perspectief plaatsen.
Ons succesverhaal is vanaf 6 december te beluisteren via Radiodoc.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!