Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Podcast van de week: Obscure figuren

  •  
27-02-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
156 keer bekeken
  •  
obscure-figuren

© NTR

De odes aan vergeten historische figuren zijn fascinerend, en hadden daarom best iets langer gemogen.

We kennen Aletta Jacobs als de eerste Nederlandse vrouw die ging studeren, maar twee eeuwen eerder was er Anna Maria van Schurman. In de 17e eeuw werd zij door haar collega’s al omschreven als ‘de parel onder de geleerde vrouwen’. Van Schurman is een van de hoofdpersonen in Obscure figuren, de podcastreeks van de NTR die zich richt op invloedrijke mensen die door de geschiedenisboeken zijn overgeslagen.

Recentere voorbeelden zijn er ook, zoals atlete Foekje Dillema (1926-2007). Zij verbrak record na record en was op weg een sensatie te worden, totdat concurrente Fanny Blankers-Koen haar, ten onrechte, ‘een vent’ noemde. Het zijn terugkerende thema's in Obscure figuren: onrecht, seksisme, soms domme pech.

De geschiedenissen worden in uiterst compacte afleveringen van rond de tien minuten verwerkt. Dat zorgt ervoor dat de podcast geen kans krijgt om te gaan vervelen, maar je soms nét iets dieper in de opvallende verhalen van de hoofdpersonen had willen duiken. Die verhalen zijn het namelijk waard om - eindelijk - verteld te worden.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!