Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Podcast van de week: Hier hing een schilderij

  •  
12-12-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
511 keer bekeken
  •  
HierHingSchilderij

© NRC

Werd Bild mit Häusern echt door nazi's geroofd? Een meeslepend onderzoek naar de duurste restitutiezaak uit de Nederlandse geschiedenis.

Gaf de gemeente Amsterdam in 2022 het schilderij Bild mit Häusern van Wassily Kandinsky terug, of weg? Het is de vraag die ten grondslag ligt aan Hier hing een schilderij, een podcast van NRC over het duurste kunstwerk dat ooit in Nederland door een restitutiecommissie is teruggegeven.

Daar blijkt een zeer ingewikkelde geschiedenis achter te schuilen, blijkt uit het onderzoek van journalisten Emmie Kollau en Pieter van Os. Het schilderij is geroofd door nazi’s, oordeelde de rechtbank na een zaak van de erfgenamen. En dus ontvingen zij het kunstwerk dat jarenlang in het Stedelijk Museum Amsterdam hing. Maar was er wel echt sprake van roofkunst? De eigenaren verkochten het in 1940 tenslotte zelf aan de gemeente.

De podcast, die de ingewikkelde materie rond Bild mit Häusern mooi samenvat, maakt duidelijk hoe genuanceerd roofkunstzaken kunnen zijn en vertelt het levensverhaal van Kandinsky en de eigenaren van zijn werk. Zo biedt Hier hing een schilderij een meeslepende combinatie van kunst- én wereldgeschiedenis.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!