Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Podcast van de week: Good One

  •  
10-01-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Patton Oswalt
Wat gaat er om in het hoofd van stand-up comedians wanneer ze hun grappen verzinnen? Vulture-journalist Jesse David Fox gaat met bekende grappenmakers in gesprek, en stuit op verschillende manieren om inspiratie te vinden.
Fox is naar eigen zeggen ‘geobsedeerd door grappen’. Hij schrijft voor de Amerikaanse entertainmentsite Vulture, waar hij specials recenseert en stand-uppers interviewt. In Good One legt hij een simpel gegeven voor: hij confronteert een komiek met zijn of haar meest succesvolle grap, en vraagt ze om een kijkje in de keuken te geven. Daarnaast - en dat levert verrassende antwoorden op - geven de komieken aan op welke grap van een collega ze het meest jaloers zijn.
In de vier seizoenen die hij tot dusver uitbracht, is het Fox gelukt om flinke sterren voor zijn microfoon te krijgen. Hoogtepunten zijn de afleveringen met David Cross (Tobias uit Arrested Development), die uitlegt hoe hij in 2002 op een conference kwam waarin hij squagels - de vierkante versie van bagels - met de grond gelijk maakt. Of Jerry Seinfeld, die niet alleen herinneringen ophaalt aan zijn sitcomserie en de opnames van Comedians in Cars Getting Coffee, maar ook zijn extreem gedisciplineerde manier van schrijven toelicht. Fox sprak ook met sterren als Jimmy Fallon, Trevor Noah en Bill Burr.
Maar het meest bijzonder is het interview van Fox met Patton Oswalt. De vrouw van de Amerikaanse komiek en acteur overleed in april 2016 onverwachts, waarna Oswalt zijn verdriet een plek gaf in de special Annihilation. In dat optreden (uitgebracht op Netflix en Spotify) vertelt hij openhartig over de ergste dag van zijn leven. En dan doet hij iets ongelooflijks: hij weet een muisstille zaal te laten bulderen met een fantastische grap over een situatie die hij als weduwnaar meemaakte.
Wat prettig is aan de gesprekken in Good One, is dat Fox meandert tussen journalist en liefhebber. En op die manier ontlokt hij zeer persoonlijke uitspraken van zijn gesprekspartners (‘Voor een komiek is ieder onderdeel van het leven dat niet uit grappen maken bestaat een ware hel’, aldus Jerry Seinfeld). Good One is niet alleen een manier om kennis te maken met sterke comedians, maar biedt ook een zeer interessant kijkje achter de schermen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!