Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Podcast van de week: Er is geen feestje

  •  
26-09-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
78 keer bekeken
  •  
Er is geen feestje
Hoe Project X het Groningse Haren tien jaar geleden in een slagveld veranderde.
Foto credit: OOG
Op 21 september 2012 is heel Nederland in de ban van het Groningse Haren, waar onder de noemer van Project X een verjaardagsfeestje is uitgelopen tot een enorme rel. Centraal staat Merthe, die via Facebook haar vrienden uitnodigde voor haar zestiende verjaardag, maar de uitnodiging per ongeluk openbaar zette. Het gevolg: tienduizenden mensen gaven aan naar het feestje te komen.
Tien jaar nadat Haren werd overlopen door relschoppers, waarbij de ME flink in moest grijpen, blikken verslaggevers Wouter Holsappel en Thijs Faber van de Groningse omroep OOG terug op Project X. Ze leggen vast hoe het begon als een ludiek verhaal en in de dagen voor die 21ste september steeds zorgwekkender begon te worden.
Er is geen feestje , vernoemd naar de boodschap die de burgemeester van Haren angstvallig over probeerde te brengen op de rest van Nederland, geeft een verslag van een door social media voortgedreven stukje massahysterie. Ook tien jaar na dato blijft het verhaal van Project X even bizar als meeslepend.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!