de Lagarde

Podcast van de week: Cokevissers

  •    •  
28-04-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Cokevissers
De schrijver van Mocro Maffia duikt in de wereld van de Urker drugssmokkel.
In het voorjaar van 2017 treft de politie aan boord van een viskotter uit Urk een lading van maar liefst 260 kilo cocaïne aan. In eerste instantie ontkennen de eigenaar en de bemanning van het schip alle betrokkenheid, maar de onderzoekende agenten stuiten al gauw op een lucratief netwerk van drugssmokkelaars. Plotseling lijkt de haven van Urk het centrum van een gesmeerde smokkeloperatie.
Journalist Wouter Laumans was de afgelopen jaren al succesvol met zijn boeken Mocro Maffia en Wraak, waarin hij de onderwereld, vooral in de grote steden, portretteerde. Toen hij hoorde over de onderschepte cocaïne in Urk, vroeg Laumans zich af hoe de vissers uit zo’n klein dorpje betrokken raakten in zo’n grootschalige operatie. In Cokevissers laat hij de resultaten van zijn onderzoek horen, met een combinatie van gesproken verslagen en gedramatiseerde interpretaties van gebeurtenissen.
Het zorgt ervoor dat je je tijdens het luisteren naar de podcast afvraagt waar de journalistieke verslagen ophouden en de fictie begint, maar in plaats van te storen, zorgt die twijfel voor nog meer spanning. Cokevissers biedt een zich snel uitbreidend web van intrige, dat begint bij de schippers van Urk en zich verspreidt naar de oorlogen van drugsbendes in Amsterdam, terwijl ook de schaduw van de gereformeerde kerk zich uitstrekt tot de verste hoeken van Urk. Een van de meest binge-waardige misdaadpodcasts.
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!