Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Podcast van de week: Baba

  •  
06-12-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
121 keer bekeken
  •  
Baba
Acteur Willem Voogd reconstrueert de wonderbaarlijke reis van Odessa tot Amsterdam die zijn oma aflegde tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Toen Tatjana Filippovna Stojanowa in 1942 in Odessa de Nederlandse Pieter Boon ontmoette, werd ze stapelverliefd op hem. Zo verliefd, dat ze na zijn vertrek naar Nederland besloot om midden in de Tweede Wereldoorlog door Europa te trekken om hem achterna te reizen. Die miraculeuze tocht bracht haar naar Nederland, waar ze herenigd werd met haar grote liefde.
Acteur Willem Voogd is de kleinzoon van het stel, en in Baba (het Slavische woord voor oma) reconstrueert hij de reis die zijn grootmoeder aflegde. In iedere aflevering van de reeks staat een plaats uit haar tocht centraal, waar Voogd het verhaal van zijn baba vertelt.  
Tijdens zijn reis legt de podcastmaker niet alleen uit hoe de omstandigheden in Wenen, Boedapest en Odessa tijdens de Tweede Wereldoorlog waren, maar schetst hij ook een beeld van de huidige situatie. Naast baba’s verhaal horen we hoe vrouwen uit Odessa een West-Europese man proberen te vinden, en hoe de behandeling van vluchtelingen in het Hongarije van Viktor Orbán herinneringen oproept aan die oorlogstijd.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!