Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Picnic at Hanging Rock S01E01-03: even urgent als lijzig

  •  
25-07-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
89 keer bekeken
  •  
Picnic at Hanging Rock
In de Australische serie Picnic at Hanging Rock vallen de sterke vrouwenrollen op, en de urgente boodschap over verstikkende normen die vrouwen krijgen opgelegd.
Op Valentijnsdag van het jaar 1900 verdwijnen tijdens een picknicktrip drie meisjes - de ontembare Miranda, de rijke Irma en de donkere lesbiënne Marion - van een privéschool in de Australische outback. Gedurende de zoektocht verdwijnt ook één van hun begeleiders. De vraag wat er is gebeurd en welke impact dat op de lokale gemeenschap heeft, vormt de rode draad van de zesdelige remake van de originele film van regisseur Peter Weir, een halve eeuw geleden een van de boegbeelden van de zogenoemde 'Australian New Wave'.
Het broeierige origineel was een cocktail van beladen thema's als ontluikende seksualiteit, verborgen verlangen, racisme en kolonialisme, die Weir allemaal aansneed onder de oppervlakte. De zes uur durende remake laat die subtiele lading van het origineel los en geeft meer tekst en uitleg over de verdwenen meisjes en de mysterieuze, sadistische directrice Mrs. Appleyard (Natalie Dormer), die het internaat met harde hand regeert. Dat doet de actrice prima - de rol kon niet verder bij de lieve Queen Margaery uit Game of Thrones vandaan staan - al moet je als kijker niet te lang stilstaan bij afleidende oneliners als 'ik ken jouw vader: hij heeft twee hoorns en een staart' waarmee zij de meisjes om de oren slaat.
Picnic at Hanging Rock
De achtergrond die vooral Appleyard meekrijgt (iets dat in het origineel niet het geval was) geeft het sfeervolle, mooi vormgegeven verhaal een extra laag. En de serie voelt in meerdere opzichten zeer urgent. De #MeToo-scène waarin een hooivork een bijzondere bijrol speelt, lijkt te willen constateren dat vrouwen de afgelopen eeuw maar weinig opgeschoten zijn in hun strijd om gelijke behandeling.
Picnic at Hanging Rock
Maar de neiging van regisseur Larysa Kondracki om alles uit te leggen geeft de miniserie ook iets lijzigs, en echt spannend wil het mysterie van de verdwenen meisjes, vol bovennatuurlijke terzijdes, maar niet worden. Komt het een filmverhaal echt ten goede als we alle ins en outs van onze personages leren. Of heeft het soms toch meer effect om in beeld sommige dingen onbesproken te laten?
Picnic at Hanging Rock S01, vanaf 25 juli 2019 op Videoland
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!