Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Phenomena (Fenómenas): eerst lachen, dan griezelen

  •  
15-04-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1407 keer bekeken
  •  
Phenomena (Fenómenas)
Spaanse horrorkomedie over een soort séance in een antiekwinkel is grappig maar bij vlagen ook zeer ijzingwekkend.
Foto credits: Padu / Netflix
Drie vrouwen van in de vijftig zitten huiverig maar vastberaden achter een ouija-bord in een duistere antiekwinkel. Klinkt als Golden Girls meets Poltergeist. Dat klopt ook enigszins: Phenomena ( Fenómenas ) wordt door Netflix omschreven als een horrorkomedie. De nieuwe titel van regisseur Carlos Therón begint luchtig maar ontaardt uiteindelijk in een heerlijk akelige derde akte.
Het verhaal draait om Sagrario (Belén Rueda), Paz (Gracia Olayo) en Gloria (Toni Acosta). Een trio dat met priester Girón (Emilio Gutiérrez Cava) jarenlang de zogeheten Hepta Group (die naar verluidt echt heeft bestaan; Phenomena is volgens de makers gebaseerd op een waargebeurd verhaal) vormde: een gezelschap dat bovennatuurlijke verschijnselen onder de loep neemt. Op een dag worden de leden door Girón weer bij elkaar geroepen om merkwaardige ontwikkelingen in een antiekwinkel te onderzoeken. De priester heeft tijdens de intake in het etablissement al meubilair gezien dat uit zichzelf bewoog.
Phenomena (Fenómenas)
Uiteindelijk belandt hij in het ziekenhuis en besluiten de dames te achterhalen welke entiteit er in het gebouw schuilt. Dat is het punt waarop de luchtige toon wordt verruild voor een serieuzere en de séancesessie verwordt tot een nachtmerrie. Therón trekt vervolgens alle horrorregisters open: geesten zwiepen ineens in beeld; sets imploderen bijna door een door een kwaadaardig wezen veroorzaakte tornado van bezeten spullen. Phenomena is overduidelijk met veel plezier gemaakt.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Phenomena (Fenómenas)
Boven alles werkt Theróns formule uitstekend: eerst lachen en dan griezelen zorgt ervoor dat er sympathie ontstaat voor Paz, Gloria en Sagrario: de 'Golden Girls' die zich uiteindelijk standvastig moeten verenigen in hun moedige strijd tegen het kwaad.
Phenomena (Fenómenas), vanaf 14 april 2023 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!