Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Peter Pan & Wendy: overbodige remake

  •  
28-04-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
378 keer bekeken
  •  
peterpan_wendy_digital_payoff_v2_lg_450d5224

Sterregisseur David Lowery is evident uit vorm met futloze reïncarnatie van geanimeerde Disney-klassieker uit 1953.

Foto credit: Disney Enterprises

In Peter Pan & Wendy verschijnen Peter Pan (Alexander Molony) en Tinker Bell (Yara Shahidi) ineens ten tonele in de slaapkamer van Wendy (Ever Anderson). Alsof de magie die hiermee gepaard gaat vanzelfsprekend is. Dat is natuurlijk ook een beetje het geval: veel (oudere) kijkers zullen bekend zijn met het verhaal van auteur J.M. Barrie uit 1904 dat al meermaals werd gefilmd. Maar het is ook irritant: omdat filmmaker David Lowery dankzij die vanzelfsprekendheid nauwelijks moeite lijkt te doen om de piepjongere kijker voor zich te winnen. Hoewel sowieso snel doorsijpelt dat deze remake ondanks de verfrissende casting, de cast is diverser dan in vorige films, geenszins een klassieker zal worden.

Lowery, die bekendstaat om artistiekere films als A Ghost Story (2017) en The Green Knight (2021), waagt zich ditmaal aan een welbekend Disney-fenomeen. Waarom? Voor het geld lijkt het. Want Peter Pan & Wendy is ook in artistiek opzicht geen noemenswaardige film. Lowery volgt in de film min of meer de al zo vaak geplaveide verhaallijn. Dus is er in het idyllische Neverland een conflict tussen de piraten die onder leiding staan van kapitein Haak (de schmierende Jude Law geeft nog een beetje schwung aan de film) en Peter Pan dat opgelost dient te worden. Dit alles oogt bovenmatig gepolijst en gekunsteld.

Sowieso zijn de live-action-remakes van Disney, zie bijvoorbeeld ook Pinnochio (2022) en Dumbo (2019), buitengewoon lelijk. Ze glanzen van geliktheid; zijn weinig detailrijk. Vergelijk Steven Spielbergs eigenzinnig ogende Hook (1991) bijvoorbeeld met het generieke Peter Pan & Wendy. Niettemin zullen we het nog enige tijd moeten doen met het herkauwwerk van Disney. Dat is een van de strategieën van de mediamoloch. Het is een cliché om te stellen maar je kan als kijker beter de animatieversie van Peter Pan uit 1953 gaan zien, of Spielbergs speelse klassieker (die momenteel te vinden is op Netflix). Dat speciale gevoel van nog even kind mogen zijn krijg je bij Peter Pan & Wendy geenszins.

Peter Pan & Wendy, vanaf vrijdag 28 april 2023 bij Disney+

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!