Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Pelosi in the House: dochter portretteert moeder

  •  
14-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
186 keer bekeken
  •  
Pelosi in the House
Alexandra Pelosi volgt jarenlang haar moeder Nancy, in documentaire die moeite heeft om de mens achter de beroepspoliticus te tonen.
Foto credits: HBO
Hoe maak je een film over je moeder als je moeder een beroemde politica is? Maak je dan een kritische film? Een intieme film? Of plaats je haar op een voetstuk? Pelosi in the House , een portret van de bekende Amerikaanse democraat Nancy Pelosi, is gemaakt door haar dochter Alexandra: wie de documentaire ziet zal al snel merken dat de documentairemaker op twee gedachten hinkt. Pelosi junior wil laten zien hoe haar moeder is en hoe ze politiek bedrijft. Maar die twee facetten blijken nauwelijks van elkaar af te staan. Dochter heeft van meet af aan moeite haar moeder zich open te laten stellen.
Dit culmineert in de eerste akte van de film al in een scène waarin Pelosi junior tegen haar moeder iets zegt in de trant van ‘je bent een enigma’. Waarop Nancy pareert: ‘Is dat wat je wil? Je moeder demythologiseren?’ Ironisch is dat even verderop in de film Pelosi de politica aan haar dochter uitlegt dat ze niet graag het achterste van haar tong laat zien. Het lijkt erop dat ze dat devies in haar eigen huishouden ook hanteert. Misschien ook logisch, met vijf kinderen, die je allemaal tevreden wil stellen. Een beeld dat wel uit de film oprijst is dat van een gewiekste strateeg, die het liefst in het centrum van de belangstelling staat.
Pelosi in the House
Het pijnlijke is dat haar dochter dat lijkt te weten. Omdat Pelosi in the House geenszins kritisch is, terwijl er genoeg kritiek op Pelosi te bedenken valt: de politica wordt in de film neergezet als een idealistische progressieveling maar dat blijkt niet altijd uit haar beleid en stemgedrag.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Pelosi in the House
Wel interessant aan de film is dat Alexandra dicht bij het vuur blijft, zoals bij het starten van de afzettingsprocedure tegen zittend president Donald Trump, en natuurlijk bij de mislukte staatsgreep op 6 januari 2021 die tegen het einde van de film wordt getoond. Hoe dan ook wordt de vraag wie Nancy Pelosi nu eigenlijk is ook tegen het einde nauwelijks beantwoord. En dat is wat je wel zou verwachten wanneer een dochter een portret maakt van haar moeder.
Pelosi in the House, vanaf 14 december 2022 op HBO Max
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!