Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Peacemaker S01E01: vrede stichten in het hol van de leeuw

  •  
05-01-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
53 keer bekeken
  •  
Peacemaker
Door Finnen bedacht internationaal drama heeft de allure van Homeland.
Foto credits: Lumière
Het gaat goed met Finse televisie. Sorjonen , een van de Finse paradepaardjes van Netflix, wordt naar verluidt ook ver buiten de Finse landsgrenzen goed bekeken. Peacemaker werd na uitzending op de Finse televisie ook vrijwel direct opgemerkt door internationale partijen. Op zich is dat niet zo vreemd: het drama speelt zich voor een deel af in Turkije en de voertaal is goeddeels Engels. De doorgewinterde actrice Irina Björklund ( The American , Sorjonen ) speelt het titelpersonage: vredesonderhandelaar Ann-Mari Sundell. Ze besluit nét voor haar pensioen een grote klus aan te nemen. Vrede tussen Turkije en de Koerden is het doel.
Dus verkast ze tijdelijk naar Turkije, waar ze laat zien hoe je dat doet: vrede stichten. In ieder geval is het van belang dat je je bescheiden en neutraal opstelt. Want de spanning tussen beide partijen is van meet af aan om te snijden. Showrunners Johanna Enäsuo en Eriikka Etholén-Paju tonen met verve hoe fragiel en precair Sundells werk is. Daarnaast introduceren ze nog een aantal ijzingwekkende elementen in het verhaal, waaronder de dreiging van terrorisme. Want natuurlijk gaat Sundells werk niet van een leien dakje en blijken er gaandeweg ook andere belangwekkende zaken op het spel te staan.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Peacemaker
In dat opzicht is de titel ietwat misleidend. Want Peacemaker lijkt meer op Homeland dan op een drama waarin vooral gesteggel in achterkamertjes centraal staat. Met Björklund die zich ontpopt als onverschrokken heldin. De internationale aanpak en de durf van Enäsuo en Etholén-Paju – die hun klassiekers derhalve kennen – is in dat opzicht succesvol. Waarmee Peacemaker een mooi voorbeeld is van het effect van globalisatie op de televisiemarkt. Of zoals de Amerikanen zeggen: Go big, or go home.
Peacemaker S01, vanaf 5 januari 2022 op Disney+
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!