de Lagarde

Painkiller S01E01: sterk pijnstillerdrama

  •  
10-08-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2581 keer bekeken
  •  
Painkiller

© Netflix

Na Dopesick op Disney+ heeft ook Netflix nu een serie die gewijd is aan de Amerikaanse pijnstillercrisis, met sterke rollen van Uzo Aduba en Matthew Broderick.

Het is pijnlijk om te constateren dat Painkiller na Dopesick (2021, te zien bij Disney+) al de tweede serie is waarin de focus wordt verlegd naar de pijnstillercrisis in de Verenigde Staten. Het drama, dat is gebaseerd op een artikel uit het tijdschrift The New Yorker, draait om een rechercheur (Uzo Aduba speelt Edie) die probeert arts en entrepreneur Richard Sackler (Matthew Broderick) en diens farmaceutisch bedrijf voor de rechter te krijgen. Scenaristen Micah Fitzerman-Blue en Noah Harpster schakelen voortdurend tussen heden en verleden en laten in de openingsaflevering zien hoe Edie in 1998 al in aanraking komt met het hevig verslavende OxyContin.

Ze stuit dan op een arts die fraudeert met recepten. Via via komt ze erachter dat OxyContin een product is van Sacklers bedrijf. Sackler heeft zichzelf ten doel gesteld om mensenlevens te verbeteren door pijnstilling. Pure quatsch natuurlijk: hij ontdekt een gat in de markt en heeft direct dollartekens in de ogen. Broderick speelt de steenrijke engerd alsof hij een incarnatie van de duivel is. Adubo zet op haar beurt een cynisch personage neer: Edie gelooft niet in gerechtigheid. Logisch ook: de pijnstillercrisis woekert voort. Hoop is soms ver te zoeken.

PAINKILLER_105_Unit_01687RC

© Keri Anderson / Netflix

Dat illustreren de makers met een fascinerende casus. Taylor Kitsch speelt Glen, de uitbater van een autobedrijf. Op een dag raakt hij door een ongelukkige samenkomst van omstandigheden gewond aan zijn rug. De arts schrijft uiteindelijk, nadat andere pijnstillers niet werken, OxyContin voor, met desastreuze gevolgen. Edie zegt hierover dat Sackler en zijn schurkenfamilie ‘hoop verkopen aan de meest kwetsbare mensen’. En dat er slechts twee dingen in het leven zijn die verslavend zijn: ‘Hebzucht en opium.’ Painkiller is dan ook een uitgelezen voorbeeld van kwaad makende televisie. Met twee voortreffelijke acteurs in het centrum.

Painkiller, vanaf donderdag 10 augustus 2023 in zijn geheel bij Netflix

Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!